Négyfajta elektromos roller is megbukott a hatósági vizsgálaton

baleset
2020 október 07., 07:36

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma összesen 14 elektromos rollert és hoverboardot vizsgált meg, és ezek közül csak két roller használata bizonyult veszélytelennek, az összes többi eszköz forgalmazását megtiltotta a hatóság. Két hoverboard töltőjéről még az is kiderült, hogy áramütést okozhatnak. (A vizsgált termékek listája itt érhető el.)

Az elégtelen anyagvastagság miatt a roller szára eltört, a hiányos rögzíthetőség miatt a kormány szára levált. A szakemberek találtak olyan elektromos rollert is, amelynek első kerekét sem biztosították kilazulás ellen, fogantyúja pedig nem akadályozta meg a kéz lecsúszását a markolatról.

A forgalomból kivont elektromos rollereknél megállapították, hogy fennáll a csonkolási sérülés, zúzódások, végtagtörés, égési sérülés, állkapocs, koponya- vagy gerinctörés vezsélye.

A hoverboardok mindegyikére jellemző hiba volt, hogy éles szélű, sorjás, mozgó részeken vezették át a belső vezetékeket, amelyek így megsérülhetnek, és belső zárlatot okozhatnak. Az egyensúlyozva vezérelhető kétkerekű járművek emiatt menet közben leállhatnak, meghibásodásuk így zúzódásokkal, végtagtöréssel és egyéb sérülésekkel járhat.

Egyes járművek akkumulátorai mellől elmaradt a hőmérsékletfigyelő eszköz, amely megakadályozná a túlhevülést, a használat vagy töltés közbeni kigyulladást. A vizsgált töltők némelyikének túl vékony volt a hálózati csatlakozóvezetéke, nem volt megfelelő szigetelése. Néhány esetben pedig a hálózati csatlakozódugó volt kisebb az előírtnál, ezek a hiányosságok áramütést okozhatnak.