A főváros a Biodóm elszállt költségei miatt feljelentést tesz

Budapest
2020 október 08., 11:36

A beruházás átvilágításáról szóló jelentést bemutató sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, Budapest új vezetése kényszerpályán vette át a Biodóm-projektet – írja a HVG.

Gy. Németh Erzsébet szerint a fővárosnak nincs döntése, be kell fejezni a projektet, meg is teszik „jó színvonalon”, ez Európa legnagyobb és legösszetettebb biodómja lesz. De további 16,4 milliárd kell még a befejezéséhez, 5 milliárdra nincs fedezet, azt a kormánytól várják, mert ez egy kormányzati projekt – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár korábban azt mondta: az állam nem ad több pénzt a Biodómra.

Mostanra 34,4 milliárdra nőtt a kivitelezési költség, ami ráadásul még csak a biodóm épületének az ára, az épületet még be kell rendezni, és a körötte lévő több hektáros parkot is ki kell alakítani.

A felülvizsgálat szerint a Biodóm 2024 márciusára megnyitható. A Vidámpark egykori helyére épülő Pannon Parkról és Biodómról még 2013-ban döntött a kormány, és 15,7 milliárdos költséget kalkulált. Az épület fenntartása is nagy összegeket igényel, egyes számítások szerint még évi félmillió plusz látogató jegyárbevétele sem fedezné.

A városvezetés tudni akarja, „hová tűnt” a Biodómra fordított több 10 milliárd forint, ezért vizsgálóbizottságot hoztak létre, és rendőrségi feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen. Az adóhatóság is folytat nyomozást.

Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én.
photo_camera Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Gy. Németh Erzsébet az állatkertről azt mondta, az előző városvezetés minden forrást a Pannon Parkra és a Biodómra fordított, így 2021-ben a főváros a szűkös források ellenére 100 milliókat költhet felújításokra. A FÁNK-ot – ami most az állatkert költségvetési intézményként működik – kiszervezik egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cégbe. (HVG)