Tovább drágul a városligeti Biodóm

Budapest
2020 szeptember 09., 04:27

Augusztusban megint módosítottak a Fővárosi Állatkert területén épülő fedett állat-és növénypark, a Biodóm kivitelezési szerződésén, az építmény költségei újabb 200 millió forinttal drágultak - írja a Népszava.

A lap szerint a drágulás oka, hogy a Pannon Park fantázianevet viselő új kertrész vízellátását biztosító három kút közül az egyik vízében baktériumot találtak, ami megbetegítené az állatokat. A használható két kút azonban csak akkor biztosíthatja üzembiztosan a park vízellátását, ha úgynevezett sóvisszamosó rendszert építenek ki.

Ennek 200 millió forintos többletköltségével már 34,4 milliárdra nőtt a kivitelezési költség.

Ez ráadásul még csak a biodóm épületének az ára. Az épületet még be kell rendezni, és a körötte lévő több hektáros parkot is ki kell alakítani.

Még idén februárban írtunk róla, hogy a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, kiveszi a Fővárosi Állatkert kezéből a biodómmal kapcsolatos pénzügyi döntéseket, és azt az egyik fővárosi tulajdonú cégre, az Enviroduna Kft.-re bízza. Ekkor rendelt meg a főváros egy részletes számítást is arról, mennyi pénzből lehet lezárni a régóta csúszó és egyre dráguló, a Tarlós-korszakból örökölt beruházást.

Kiss Ambrus pénzügyekért felelős polgármester-helyettes a Népszavának megerősítette: a költség-optimalizációs jelentés elkészült, részleteket azonban nem árult el a tartalmából, mondván, ezt a jelentést még csak az első változatnak tekintik, még több pontosítást kértek az elemzést készítő Enviroduna kft-től.

A Népszava úgy tudja, a városvezetés nem volt maradéktalanul elégedett a megkapott jelentéssel, mert ebből sem derült ki egyértelműen, mennyi pénz szükséges még a biodóm megnyitásához.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektre eredetileg 15,7 milliárd forintot szántak, de ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. Végül a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az a tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium vállalta el a feladatot 32,7 milliárdért 2017 nyarán. A kivitelezési határidő tavaly novemberben járt le, a projekt költségei pedig 1,7 milliárd forinttal nőttek azóta. Az átadási határidőt idén augusztus végére tolták ki.