Már majdnem kész a biodóm szerkezete, de a főváros csak most kezdi felmérni, hogy pontosan mit örökölt meg az előző vezetéstől

Budapest
2020 február 26., 14:52

Szerdán megszavazta a Fővárosi Közgyűlés azt a javaslatot, amivel gyakorlatilag kiveszi a Fővárosi Állatkert kezéből a biodómmal kapcsolatos pénzügyi döntéseket, és azt az egyik fővárosi tulajdonú cégre bízza. Ezek szerint az Állatkertnek minden olyan beszerzésnél, közbeszerzésnél vagy szerződésmódosításnál, ami a projekthez kapcsolódik, az Enviroduna Kft. előzetes, írásos engedélyét kell kérnie.

Karácsony Gergely főpolgármester a vitában azt mondta, szeretnék elérni, hogy rendelkezésre álljon egy számítás arról, mennyi pénzből lehet lezárni a projektet. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere pedig megjegyezte, szeretné tudni, van-e a városvezetésnek olyan információja a beruházásról, amely alapján büntetőfeljelentést vagy egyéb jogi lépést kell tenni.

Persányi Miklós főigazgató, Tarlós István főpolgármester és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  elhelyezi Pannon Park alapkövét a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. október 3-án.
photo_camera Persányi Miklós főigazgató, Tarlós István főpolgármester és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elhelyezi Pannon Park alapkövét a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. október 3-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A választás óta ez volt a legnagyobb csontváz, ami kihullott a szekrényből

A cégnek eddig csak dokumentum alapú ellenőrzési joga volt, a beszerzésekről az állatkert döntött, és mertek is nagyot álmodni, ami oda vezetett, hogy a 2017 nyarán elkezdett beruházás mára teljesen elszállt. A megfelelő háttérszámítások nélkül elkezdett építkezés a négyszeresére drágult.

Sem a kormány, sem a főváros nem tudja megmondani, miből fogják befejezni. A fővárosnak nemrég leadott beszámolójában pedig az állatkertnek is be kellett ismernie, hogy „a befejezéséhez szükséges forrás nem áll rendelkezésre, az előzményekben bemutatott támogatási összeg a Projekt teljes költségigényét nem fedi le”. A Fővárosi Állatkert vezetéséről a múlt héten lemondott Persányi Miklós december közepén még úgy saccolt, hogy kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a befejezéshez.

Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én.
photo_camera Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az eredeti elképzelések szerint a volt vidámparki terület átalakításával Európa legnagyobb, közel 17 500 négyzetméter területű biodómja valósulna meg. Ezzel együtt a Pannon Park projekt magába foglalná a Pannon-tenger Akváriumot, a Pannon Ősvadont és a Látogatóközpontot, valamint az állatkert új gazdasági épületeit is. A négy kupolából álló biodóm szerkezetének megépítésére Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. kapott megbízást 32,6 milliárdért, amit idén áprilisban kell szerkezetkészen átadniuk. De azt, hogy mikor lehet üzembe helyezni, egyelőre senki sem meri biztosra mondani.

Szerencsésebb lett volna a legelején felmérni, de ez van

A Pannon Parkról szóló javaslatot benyújtó Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a 444-nek elmondta, hogy először meg kell érteniük, pontosan mi történik a Pannon Park építésénél, ezért a következő 4-6 hónapban felmérik, hogy áll a projekt, milyen látogatói számmal és üzemeltetési költségekkel kell számolniuk. A folytatásról pedig azért lehet keveset tudni, mert egyelőre a fővárosnak sem világos, pontosan mi az évek óta zajló projekt műszaki tartalma.

A befejezéshez szükséges műszaki tartalmat és a szükséges forrásigényt most kellene pontosan meghatározni.Kiss megjegyezte, hogy persze szerencsésebb lett volna mindezt a projekt elején felmérni,de ezt így örökölték meg az előző vezetéstől. A főpolgármester-helyettes elmondása szerint a kormány által folyósított támogatásból még 6 milliárd forintnyi szabadon felhasználható összeg áll rendelkezésre. Valamint felmerült az is, hogy azt a 7 milliárd forintot is a Pannon Park befejezésére fordítanák, amit eredetileg a Vidámpark helyére tervezett Hermina Garázs felépítésére tettek félre. Ugyanakkor a fővárosi költségvetés nem számol plusz forrással.

A Pannon Park projekt felmérésére és a későbbi koordinálására az Enviroduna költségvetését bruttó 381 millió forinttal emeli meg a Fővárosi Önkormányzat. Ez egy keretösszeg, amiből várhatóan a kapacitásaikat is bővíteniük kell a feladathoz.

A cég a projekt felmérése után, a következő hónapokban különböző forgatókönyveket vázol fel a projekt befejezésére:

  • A legkonzervatívabb csomagban csak azt számolják ki, mennyit lehet megvalósítani a tervekből a most meglévő (6+7 milliárdos) forrásokból.
  • A második valamivel bővebb forrásokkal számol,
  • míg készül egy olyan verzió is, amiből az derül majd ki, hogy mennyibe kerülne, ha a megálmodott formájában akarnák megvalósítani a Pannon Parkot.

A 2017-ben még 43,7 milliárdosra tervezett biodóm költsége a becslések szerint 63 milliárdnál jár, de a mostani döntés szerint leghamarabb is csak hónapok múlva derül ki, hogy ebből mennyi épül meg. Kérdés az is, hogy ha már ennyi pénzből megépül, akkor meddig marad egyben, ugyanis a projektre kiadott, 2019-es engedélyokiratban az szerepel, hogy a biodóm élettartama rendszeres karbantartás mellet is csak 20 év. Hogy ez pontosan mit jelent, az is csak a vizsgálatuk után derülhet ki.