Az FBI leleplezett egy fegyveres csoportot, ami el akarta rabolni Michigan kormányzóját

külföld
2020 október 08., 18:58

Az FBI csütörtökön jelentette be, hogy meghiúsítottak egy összeesküvést, amiben hat férfi arra készült, hogy megdöntsék a michigani kormányzatot és elrabolják Gretchen Whitmer kormányzót.

Gretchen Whitmer
photo_camera Gretchen WhitmerA Fotó: BILL PUGLIANO/AFP

Whitmer a járvány alatt a vírustagadók főellenségévé vált, mivel szigorú korlátozásokat vezetett be. Igaz, ezeket a bíróság a múlt héten érvénytelenítette. Májusban, a kijárási korlátozások idején fegyveres tüntetők a rohanták le a törvényhozást. Akkor a tüntetők Hitlerhez hasonlították a kormányzót, egy transzparensre pedig azt írták, „a zsarnokok kötélre jutnak”.

photo_camera Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

Az FBI közlemény szerint az egyik fedett ügynökük még júniusban vett részt egy találkozón Ohióban, ahol egy michigan milícia arról beszélt, hogy meg kell dönteni az állam vezetését, mert szerintük az megsérti az Egyesült Államok alkotmányát. Végül a hatóságok szerdán vették őrizetbe Adam Foxot, Barry Croftot, Kaleb Frankset, Daniel Harrist. Brandon Casertet és Ty Garbint.

A tervük az volt, hogy 200 emberrel lerohanják a michigani törvényhozás épületét, hogy túszokat ejtsenek. Többek között Whitmert is foglyul akarták ejteni. Abban bíztak, hogy ezt még a novemberi elnökválasztás előtt végre tudják hajtani. Ha esetleg addig nem jött volna össze, akkor a kormányzó házát támadták volna meg.

Az FBI szerint a csoport tagjaninak fegyveri is voltak, több államban gyakorlatoztak, és egy alkalommal bombát is megpróbáltak gyártani, de azzal kudarcot vallottak. (BBC/Reuters)