Fegyveres tüntetők mentek be a michigani törvényhozás épületébe

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Több száz tüntető gyűlt össze csütörtökön a michigani törvényhozás épületében, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakozzanak. Néhányuknál fegyver is volt, ami Michiganben nem törvénytelen. 

A rendőrségnek kellett megakadályoznia, hogy belépjenek oda, ahol a képviselők tartózkodnak, de egyetlen embert tartóztattak le, amiért az épület előtt inzultált egy másik tüntetőt. Egy képviselő, Dayna Polehanki arról posztolt, hogy a kollégái közül többen golyóálló mellényben mentek be dolgozni.  

Gretchen Whitmer demokrata kormányzónak eredetileg csütörtökig volt speciális felhatalmazása a járvány miatt. A republikánus többségű törvényhozás azonban ennek meghosszabbítása helyett úgy döntött, eljárást kezdeményez a különleges jogrend ellen. A kormányzó erre újabb, 28 napos vészhelyzetet hirdetett, amire azért van szükség, hogy érvényben maradjanak a korlátozó intézkedések. 

Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

A tüntetők Hitlerhez hasonlították a kormányzót, egy transzparensre pedig azt írták, „a zsarnokok kötélre jutnak”. Ugyanakkor a Guardian beszámolója szerint kevesebben vettek részt ezen a megmozduláson, mint amikor április 15-én Donald Trump elnök felhívására ezrek tiltakoztak a korlátozások ellen. 

A tüntetők nemhogy másfél-két méteres, pár centis távolságot sem tartottak egymástól, éstöbbnyire maszkot sem viseltek. Vagyis mindnyájuknak jó esélye van elkapni a koronavírust. 

Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP


A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó