Fegyveres tüntetők mentek be a michigani törvényhozás épületébe

külföld
2020 május 01., 09:00

Több száz tüntető gyűlt össze csütörtökön a michigani törvényhozás épületében, hogy a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakozzanak. Néhányuknál fegyver is volt, ami Michiganben nem törvénytelen. 

link Forrás

A rendőrségnek kellett megakadályoznia, hogy belépjenek oda, ahol a képviselők tartózkodnak, de egyetlen embert tartóztattak le, amiért az épület előtt inzultált egy másik tüntetőt. Egy képviselő, Dayna Polehanki arról posztolt, hogy a kollégái közül többen golyóálló mellényben mentek be dolgozni.  

link Forrás

Gretchen Whitmer demokrata kormányzónak eredetileg csütörtökig volt speciális felhatalmazása a járvány miatt. A republikánus többségű törvényhozás azonban ennek meghosszabbítása helyett úgy döntött, eljárást kezdeményez a különleges jogrend ellen. A kormányzó erre újabb, 28 napos vészhelyzetet hirdetett, amire azért van szükség, hogy érvényben maradjanak a korlátozó intézkedések. 

photo_camera Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP

A tüntetők Hitlerhez hasonlították a kormányzót, egy transzparensre pedig azt írták, „a zsarnokok kötélre jutnak”. Ugyanakkor a Guardian beszámolója szerint kevesebben vettek részt ezen a megmozduláson, mint amikor április 15-én Donald Trump elnök felhívására ezrek tiltakoztak a korlátozások ellen. 

A tüntetők nemhogy másfél-két méteres, pár centis távolságot sem tartottak egymástól, éstöbbnyire maszkot sem viseltek. Vagyis mindnyájuknak jó esélye van elkapni a koronavírust. 

photo_camera Fotó: JEFF KOWALSKY/AFP