Kásler: Az első hullámban látotthoz hasonló a fertőzött egészségügyi dolgozók száma

Egészségügy
2020 október 08., 19:54

„Az egészégügyi dolgozók között nagyjából annyi vagy kevesebb fertőzött van, mint az első hullámban”, a vírusfertőzésbe pedig március óta összesen két egészségügyi dolgozó halt bele – derül ki Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter interjújából, amit az ATV-közeli Spirit FM-nek adott csütörtökön.

A miniszter főként a járvány elleni védekezésről beszélt. A kórházi ágykapacitásokról elmondta, jelenleg az összes ágy 53 százalékát használják ki az intézményekben, a fennmaradó ágyak egy részét, 20 százalékát pedig előkészítik, hogy szükség esetén azonnal beteget fogadhassanak.

Kásler szerint az egészségügyi dolgozók - orvosok és ápolók - eddig nem egész egy százalékát kellett másik intézménybe átvezényelni, legnagyobb arányban intenzív orvosokat, nővéreket, asszisztenseket.

Beszélt még a védőoltásról is: Magyarországon csak teljesen biztos vakcinát fognak alkalmazni, de egyelőre nem látszik, hogy mikor, és hogy elegendő lesz-e majd egyfajta védőoltás bevezetése.

Megvédte az orvosok béremelését az egészségügyi szolgálati jogviszonyhoz kötő, frissen elfogadott törvényt, hozzátéve, az abból kimaradó, mert leginkább vállalkozóként dolgozó háziorvosok béremelése is napirenden van.

„Az alapellátást olyan helyzetbe kell hozni, hogy a diagnosztika jelentős része kerüljön át oda a kórházakból és a terápiából is, amit lehet, ott végezzenek el, így lehet csökkenteni a várakozási időket a kórházakban” – jelentette ki. Szerinte ez úgy lehetséges, ha a családi orvos, ha van további szakvizsgája - például sebész, neurológus -, akkor ezt is használhassa a háziorvosi praxisában. „Ennek legyen meg a műszerezettsége, és fizesse meg a biztosító” - mondta.