Kiharcolták a lakók, hogy ne kerüljön szilárd burkolat egy XVIII. kerületi erdőszéli földútra

demokrácia
2020 október 08., 14:27

Mégsem épít szilárd útburkolatot a XVIII. kerületi, a Malév-lakóteleppel és a pestszentlőrinci Halmierdővel szomszédos Flór Ferenc utcára a kerületi önkormányzat - jelentette be Szaniszló Sándor, a kerület DK-s polgármestere szerdán.

Ez az az utca, aminek a leburkolását 5 éve egyszer már leszavazták a környéken lakók, a 2019 szeptemberében megválasztott ellenzéki városvezetés azonban újfent megpróbálkozott a fejlesztéssel.

Tavasszal azonban úgy hozott döntést pályázat benyújtásáról többek között a Flór Ferenc utca leburkolásához igénybe vehető állami forrásra, hogy erről elfelejtette megkérdezni az érintett lakók véleményét.

Az útburkolást ellenző lakók a nyáron szervezett tiltakozásba kezdtek, ekkor írtunk mi is hosszabb cikket az ügyről. A kerület vezetése azonban a meghátrálás helyett inkább kompromisszumot ajánlott: egy 4,2 méter széles, de autók által is járható, térkő borítású bicikliút ötletét kezdte el propagálni a helyieknek az eredetileg pályázott út helyett.

A lakók azonban ebből sem kértek, a két fél kommunikációja pedig kezdett egyre inkább bemerevedni. A legutóbbi fejlemény az volt, hogy az önkormányzat 29, a beruházást reklámozó lebetonozott óriásplakátot helyezett el az 1,3 kilométer hosszú, helyenként elég szűk útszakasz mentén. Néhol az erdőt kitakaró, hosszú falat állítottak össze a hirdetőtáblákból - derül ki a 24.hu szerda kora délutáni írásából.

Ehhez képest váratlan fejlemény Szaniszló Sándor nem sokkal később, szerda késő délután közzétett bejelentése:

„Csaknem fél évnyi lakossági egyeztetés és a tervek többszöri módosítása ellenére sem sikerült elfogadtatnunk a helyben élőkkel a Flór Ferenc utca fejlesztési terveit. Meggyőződéssel vallom, hogy minden körülmények között első a lakótársaink véleménye, ezért úgy döntöttem, elállunk a fejlesztéstől”

- írta. A döntést a következő képviselő-testületi ülésen határozatban is rögzítik, a pályázaton nyert összeget két másik, a kerületben található földút leaszfaltozására fordítanák, tette hozzá a polgármester.