Letartóztatták a Pussy Riot két tagját

külföld
2020 október 08., 20:13

Őrizetbe vették csütörtökön a Pussy Riot orosz feminista punkbanda és mozgalom két tagját, akik az előző nap, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján, az LMBTQ közösség zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre Moszkvában - írja az Interfax orosz hírügynökség jelentése alapján az MTI.

Az egyik őrizetbe vett bandatag Nyika Nyikulsina, a másik Marija Aljohina, akit akkor vettek őrizetbe, amikor éppen elhagyta a Dozsgy nevű független orosz televíziós csatorna épületét. A Pussy Riot másik két tagja, Vaszilij Andrianov és Jelizaveta Gyigyerih már szerda óta őrizetben vannak, a rendőrség pedig a banda köré szerveződött mozgalom több tagjának házánál megjelent az elmúlt két napban.

Az Interfax beszámolójából az derül ki, hogy gyülekezésre vonatkozó szabályok megsértése lehet az őrizetbe vétel hivatalos oka, nem a zászlók kitűzése.

Facebook-oldalán akciójukról a Pussy Riot azt írta, „arányos válasznak” tartják azzal szemben, ahogy az orosz állam beavatkozik az LMBTQ-közösség tagjainak életébe:„meleg embereket gyilkoltat Csecsenföldön, transzfób törvényeket fogad el, és a béranyától született gyerekek szüleit üldözi”.

Emlékeztettek, Putyin korábban azt nyilatkozta: Oroszországban senkit nem ér korlátozás szexuális orientációja alapján". A Pussy Riot úgy fogalmazott, a szivárványzászlót ajándéknak szánták Putyinnak, a szeretet és a szabadság hiányának jelképeként. (MTI)