Óriásit robbant egy lőszerraktár Oroszországban, rendkívüli állapot van Rjazany megyében

katasztrófa
2020 október 08., 07:14
photo_camera Fotó: Sputnik via AFP

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Rjazany megyében az orosz hadsereg zseltuhinói lőszerraktárának kigyulladása miatt, a balesetben hat ember sérült meg – közölte a Rosszija 24 hírtelevízió.

A balesetet az okozta, hogy a környék füves területén tűz keletkezett, amit az erős szélben a csapatalegység tűzoltói nem tudtak eloltani, a lángok pedig átterjedtek a katonai objektumra.

A környező falvakból 5 kilométeres körben kitelepítettek több mint 2300 embert, és lezárták a Kaszpij szövetségi autópályát. A Gazprom elzárta 13 település és egy laktanya gázellátását.

link Forrás

Az orosz védelmi tárca szerint az oltásban reggel 650 tűzoltó és katona mellett 194 egységnyi technika, köztük két tűzoltótank és több páncélozott autó vett rész. A helyszínre vezényeltek egy tűzoltóvonatot, és készültségbe helyeztek négy Il-76-os repülőgépet és három Mi-8-as helikoptert. A tervek szerint robotokat is bevetnek a tűz megfékezésére.

A helyszínre érkezett egy 120 fős tűzszerészcsoport is. A környék megfigyelésére 17 drón szállt föl. Jelen van a rendkívüli helyzetek minisztere, Jevgenyij Zinyicsev.

A jelentések szerint a felrobbant lőszerek repeszei a raktár 3 kilométeres körzetében szóródtak szét. A lökéshullám és a szanaszét repülő törmelék többtucatnyi lakóház ablakait betörte. (MTI)