13 ember szenvedett súlyos mérgezést a dunaföldvári ipari balesetben

baleset
2020 október 09., 12:53

Ipari baleset történt Dunaföldváron pénteken, többen megsérültek - tájékoztatta a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. A Pannonia Bio Zrt. azt közölte, hogy 28 embert szállítottak kivizsgálásra kórházba.

Köves Péter katasztrófavédelmi szóvivő közleménye szerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hét köbméteres hipótartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.
Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint - tudatták.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek.

A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik - tette hozzá.

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították - mondta Győrfi Pál.

A Pannonia Bio Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a baleset péntek reggel 7 óra 45 perckor történt a cég dunaföldvári gyáregységében. Az esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelés céljából bent tartanak.

A jelenlegi információk szerint - a cég közlése alapján - egy 6 köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hipóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, ami heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel, és többen rosszul lettek az üzem területén. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt.

A tűzoltóság a klórgáz terjedését védősugár alkalmazásával gátolja meg, egészen addig, amíg a reakció eredményeként további gáz szabadul fel.

Hozzátették: a balesetben megsérült dolgozóknak minden támogatást megadnak ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyultan hazatérhessenek.

A zrt. menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit, lehetséges okait; a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan - írták. (MTI)