A baloldal simán nyert Bécsben

Michael Ludwig polgármester már második ciklusának örül.Fotó: HELMUT FOHRINGER/AFP

Az előrejelzések szerint a szociáldemokraták (SPÖ) nyerték meg a vasárnap tartott bécsi önkormányzati választásokat, a szélsőjobb színeiben induló  Heinz-Christian Strache volt alkancellár új pártja pedig nem lépte át az ötszázalékos küszöböt.

A SORA közvélménykutató intézet előrejelzése szerint Michael Ludwig polgármester vezette balközép szociáldemokraták a szavazatok 41,7 százalékát kapták, és ezzel nagyot javítottak a korábbi eredményükön, noha a koronavírus terjedésére válaszul hozott intézkedéseik nem voltak elég gyorsak az elmúlt hetekben.

A második helyre a konzervatív Osztrák Néppárt került 18,7 százalékkal,  a bevándorlás-ellenes, jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 7,5 százalékra számíthat.

A  Team HC Strache Szövetség Ausztriáért nevű új szövetsége nem valószínű, hogy eléri az öt százalékos belépési küszöböt, amely a városi közgyűlésbe való bekerülés feltétele. A SORA adatai szerint csupán 3,6 százalékot értek el.

Strache tavaly májusban lemondani kényszerült, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, az FPÖ párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A nem hivatalos eredmények szerint a zöldek a szavazatok 14,6 százalékát kapták meg. A liberális Neos 8,1 százalékot ért el. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.