A baloldal simán nyert Bécsben

külföld
2020 október 11., 19:25
photo_camera Michael Ludwig polgármester már második ciklusának örül. Fotó: HELMUT FOHRINGER/AFP

Az előrejelzések szerint a szociáldemokraták (SPÖ) nyerték meg a vasárnap tartott bécsi önkormányzati választásokat, a szélsőjobb színeiben induló Heinz-Christian Strache volt alkancellár új pártja pedig nem lépte át az ötszázalékos küszöböt.

A SORA közvélménykutató intézet előrejelzése szerint Michael Ludwig polgármester vezette balközép szociáldemokraták a szavazatok 41,7 százalékát kapták, és ezzel nagyot javítottak a korábbi eredményükön, noha a koronavírus terjedésére válaszul hozott intézkedéseik nem voltak elég gyorsak az elmúlt hetekben.

A második helyre a konzervatív Osztrák Néppárt került 18,7 százalékkal, a bevándorlás-ellenes, jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 7,5 százalékra számíthat.

A Team HC Strache Szövetség Ausztriáért nevű új szövetsége nem valószínű, hogy eléri az öt százalékos belépési küszöböt, amely a városi közgyűlésbe való bekerülés feltétele. A SORA adatai szerint csupán 3,6 százalékot értek el.

Strache tavaly májusban lemondani kényszerült, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, az FPÖ párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A nem hivatalos eredmények szerint a zöldek a szavazatok 14,6 százalékát kapták meg. A liberális Neos 8,1 százalékot ért el. (MTI)