Lukasenka elnök börtönben járt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Váratlan találkozót tartott a belarusz ellenzék vezetőivel szombaton Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök. A találkozóra börtönben került sor, mivel a belarusz hatóságok minden olyan ellenzékit letartóztattak, akiket nem toloncoltak ki az országból.

Lukasenka tehát bebörtönzött ellenzékiekkel tárgyalt az alkotmányos reformokról. Ezt az ellenzéki vezetők gyengesége jeleként értékelték.

Hogy miről tárgyaltak, azt nem tudni. Lukasenka sajtósai szerint az elnök abban állapodott meg a tárgyalások résztvevőivel, hogy titokban tartják a négy és fél órás megbeszélésen elhangzottakat. A találkozóról egy fényképet azért közzétettek, ezen az látható, hogy Lukasenka 11 láthatóan meggyötört, sápadt és mogorva ellenzékivel beszél. Az ellenzékiek között volt Viktar Babarika bankár, akit letartóztatásáig Lukasenka legesélyesebb kihívójaként tartottak számon. A letartóztatott tárgyalók között volt Lilija Vlaszova, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja, illetve az amerikai-belarusz kettős állampolgár Vitali Shkliarov, aki a demokrata párti Bernie Sanders elnökválasztási kampányában is dolgozott. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!