Lukasenka elnök börtönben járt

Váratlan találkozót tartott a belarusz ellenzék vezetőivel szombaton Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök. A találkozóra börtönben került sor, mivel a belarusz hatóságok minden olyan ellenzékit letartóztattak, akiket nem toloncoltak ki az országból.

Lukasenka tehát bebörtönzött ellenzékiekkel tárgyalt az alkotmányos reformokról. Ezt az ellenzéki vezetők gyengesége jeleként értékelték.

Hogy miről tárgyaltak, azt nem tudni. Lukasenka sajtósai szerint az elnök abban állapodott meg a tárgyalások résztvevőivel, hogy titokban tartják a négy és fél órás megbeszélésen elhangzottakat. A találkozóról egy fényképet azért közzétettek, ezen az látható, hogy Lukasenka 11 láthatóan meggyötört, sápadt és mogorva ellenzékivel beszél. Az ellenzékiek között volt Viktar Babarika bankár, akit letartóztatásáig Lukasenka legesélyesebb kihívójaként tartottak számon. A letartóztatott tárgyalók között volt Lilija Vlaszova, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja, illetve az amerikai-belarusz kettős állampolgár Vitali Shkliarov, aki a demokrata párti Bernie Sanders elnökválasztási kampányában is dolgozott. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.