Ütlegelték Minszkben a tüntetőket a rendőrök

külföld
2020 október 11., 13:03

Fekete ruhába öltözött rendőrök botokkal felfegyverkezve támadtak a Minszk belvárosában új elnökválasztást követelő tüntetőkre. Sajtóhírek szerint több tucatnyi tiltakozót el is hurcoltak. A helyszínen készült felvételek szerint az agresszíven fellépő karhatalom rendszám nélküli tehergépkocsikba terelte a megvert tüntetőket.

Azonosító nélküli, feketébe öltözött karhatalmisták tüntetőket vernek Minszk belvárosában 2020. október 11-én.
photo_camera Azonosító nélküli, feketébe öltözött karhatalmisták tüntetőket vernek Minszk belvárosában 2020. október 11-én. Fotó: -/AFP

Az orosz Interfax hírügynökség jelentése szerint hanggránátokat is bevetettek a tüntetők ellen, a helyszínen készült felvételeken pedig egy vízágyú is látható.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tartanak a tiltakozások, mivel annak eredményét gyakorlatilag senki se fogadja el. A tiltakozások kezdete óta a nem hivatalos adatok szerint a karhatalom már 14 ezer embert tartóztatott le. Sok ellenzéki jelenleg is börtönben van, mások külföldre menekültek, megint másokat a belarusz hatóságok pateroltak az országhatáron túlra.

A vasárnapi tüntetéseket az után rendezték, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton bebörtönzött ellenzékiekkel, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival találkozott. Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek.

A megbeszélések témájáról semmit sem tudni. Lukasenka stábja szerint azért, mert a felek titoktartást fogadtak, amit a gyakorlatban elég könnyű betartatni az ellenzékiekkel, mert ők börtönben vannak. (Via MTI)