A soroksári önkormányzat keresztbe feküdt az Utcáról Lakásba! Egyesület bérlakásépítésének

Budapest
2020 október 13., 10:54

„A Soroksári Önkormányzat megszavazta azt a rendeletet, amelynek célja, hogy megakadályozza az Utcáról Lakásba! Egyesület telkén az építkezést” - áll az egyesület friss közleményében.

Az egyesület 2020. elején vásárolt meg egy soroksári telket, hogy rászorulók számára három lakásból álló sorházat építsen rajta. Egyeztetéseket kezdeményeztek annak érdekében, hogy a kerület arculatához maximálisan illeszkedő épületet tervezhessenek, végül ilyen látványterv készült:

photo_camera Fotó: László Tamás
photo_camera Fotó: László Tamás

Bár a kész házba maximum 5-7 fő költözött volna be, egy ismeretlen soroksári szervezet szórólapokat kezdett terjeszteni a kerületben arról, hogy a telken hajléktalanszálló épül. Mindezt annak ellenére, hogy az Utcáról Lakásba! Egyesület kifejezetten azért jött létre, hogy szakítson a tömegszállókon alapülő hajléktalanellátó modellel.

De az egyesület hiába próbálta elmagyarázni az önkormányzatnak is, hogy mit szeretnének, a képviselők október 13-án elfogadták azt a javaslatot, amely abban a néhány utcában, ahol az Utcáról Lakásba! Egyesület telke is található, megtiltja az építkezéseket. A rendeletben arra hivatkoznak, hogy

olyan beruházás készül a környéken, amelynek „megvalósulása esetén várható, hogy a kertvárosias lakóterületi környezetre a nem kívánt, kerületközpontba nem való rendeltetés, használati mód zavaró hatással lesz, mindemellett kiszámíthatatlan egészségügyi, higiéniai következményekkel is járhat”.

A keddi testületi ülésre az önkormányzat biztonsági őrei a járványhelyzetre hivatkozva nem engedték be az egyesület képviselőit és a sajtó munkatársait sem. A rendeletet tárgyaló napirendi pont előtt a momentumos Zimán András képviselő megkérte a polgármestert, hogy a kapu előtt várakozó Kovács Verát beengedjék legalább ennek az egy napirendi pontnak a tárgyalására, hogy elmondhassa az egyesület álláspontját. A testület a kérést elutasította.

„Az ülés előtt az önkormányzat nem egyeztetett velünk annak ellenére, hogy leírtuk minden kerületi képviselőnek, hogy a telek elcserélésől szívesen tárgyalunk. Azért jutottunk erre az álláspontra, mert amióta erős indulatot szítottak a kerületben egyesületünkkel szemben, nem érezzük biztonságosnak, hogy leendő bérlőink az általunk megvásárolt telekre költözzenek” - áll az egyesület közleményében.

A kerület független, de a Fidesz által támogatott polgármestere az ülésen elismerte, tudja, hogy az egyesület nem hajléktalanszállót építene, de szerinte ezekre a szociális bérlakásokra sincsen szükség Soroksáron.

„Amíg én vagyok Soroksár polgármestere, a központi részen több hajléktalanszálló, a törvényes lehetőségekkel élve természetesen, remélem nem fog megépülni” - mondta Bese Ferenc.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület mindezek ellenére reméli, hogy a telek elcserélésével „mindannyiunk számára elfogadható megoldás születik, és újabb lakásokat építhetünk fel”. Várják a polgármester javaslatát az ügy rendezésére. „Úgy véljük, a testületi ülésen méltatlan és elszomorító vita folyt. Köszönjük az ellenzéki képviselőknek, hogy megpróbálták bemutatni a munkánkat, hogy felolvasták a nyilatkozatunkat, amelyet munkatársunk nem tehetett meg.”