Menedékjogot kapott Norvégiában egy börtönre ítélt lengyel férfi

külföld
2020 október 13., 03:22

Elfogadták a norvég hatóságok egy lengyel férfi menedékkérelmét, akit állítása szerint politikai alapon üldöznek hazájában, és csalás címén emiatt ítélték két év börtönre a jobboldali kormány markában tartott lengyel bíróságok - írja a Guardian. A férfi és családja egy évre szabadon letelepedhetnek az országban, és a munkavállalásra is engedélyt kaptak, ez lényegében a „befogadott” státusznak felel meg.

A demokratikus Lengyelország harminc éves történetében eddig példa nélküli, hogy egy másik európai ország megalapozottnak gondolta egy lengyel állampolgár politikai üldöztetésen alapuló menedékkérelmét.

Rafał Gaweł, az érintett lengyel férfi egy a kelet-lengyelországi Białystokban működő, rasszizmus és idegengyűlölet kutatásával foglalkozó civil szervezet alapítója és vezetője. 2019 januárjában menekült el Lengyelországból, mielőtt a fellebbviteli bíróság jogerősen két év börtönre ítélte csalásért, aláírás- és pénzügyi okirathamisításért. Gaweł azonban mindmáig tagadja, hogy ezeket a bűncselekményeket elkövette. Norvégia egyszer már megtagadta a férfi kiadását Lengyelországnak.

Gaweł állítása szerint az ellene hozott ítélet az általa vezetett civil szervezet munkájának ellehetetlenítését szolgálja, amivel az utóbbi időben több białystoki hivatalnokról és ügyészségi dolgozóról sikerült bebizonyítaniuk, hogy közük van helyi szélsőjobboldali csoportokhoz.

A nemzetközi politikai színtéren Norvégia döntése jelzésértékű. Azt mutatja, hogy a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségébe vetett bizalom alaposan meggyengült Jarosław Kaczynskiék jobboldali konzervatív kormányzása alatt. (Az ország ellen az Európai Unióban épp a bíróságok függetlenségét aláásó reformok miatt indult tavasszal kötelezettségszegési eljárás.)

A lengyel kormány már reagált is Norvégia döntésére: Pawel Jabłonski lengyel külügyminiszter leszögezte: a Gaweł elleni ítéletnek köze sincs semmilyen politikai motivációhoz, hiszen a pénzügyei utáni nyomozás nem is a jelenlegi, hanem az előző, liberális kormány alatt kezdődött.

A norvég menekültügyi hatóságok szerint azonban a Gaweł és ügyvédje által bemutatott érvrendszer és a felsorakoztatott bizonyítékok teljes mértékben meggyőzték őket arról, hogy szükséges védelembe venni a férfit és családját.

Gaweł ügyvédje az eljárásban azzal érvelt a kérelem megalapozottsága mellett, hogy a lengyel bíróságok teljesen átpolitizáltak, miközben a munkájukat ellenőrző fékek és ellensúlyok rendszere sem működőképes már, ráadásul a lengyel állam képtelen leszerelni azokat az állampolgárok biztonságát veszélyeztető szélsőjobboldali szervezeteket, amik ellen Gaweł civil szervezete is harcol.