13 év börtönt kapott az Arany Hajnal görög szélsőjobboldali párt több vezetője

bűnügy
2020 október 14., 11:09

Fejenként 13 évi, letöltendő börtönbüntetést szabott ki szerdán egy athéni bíróság az Arany Hajnal görög radikális jobboldali párt több vezetőjére, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz pártvezetőre.

A bíróság egy héttel ezelőtt bűnszövetkezetnek minősítette a pártot a perben, amiben négy ügyet egyesített: Pavlosz Füsszasz baloldali rapper meggyilkolását, bevándorló halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszervezetként való működés vádját.

Mihaloliákosz és a párt több más vezető tisztségviselője végül elismerte a bűnszövetkezet irányítása vádját, míg korábban mindent következetesen tagadtak, és azt állították, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai.

Nikólaosz Mihaloliákosz pártelnököt viszik az athéni bíróságra 2013. október 2-án.
photo_camera Nikólaosz Mihaloliákosz pártelnököt viszik az athéni bíróságra 2013. október 2-án. Fotó: Louisa Gouliamaki/AFP

A 13 évre elítéltek között van Joánnisz Lagósz európai parlamenti képviselő, aki csak volt tagja az Arany Hajnalnak. Ellene Görögország elfogatási parancsot ad ki, és az Európai Parlamentnek fel kell oldania a mentelmi jogát. Szintén 13 évet kapott a párt volt szóvivője, Ilíasz Kaszidiárisz, azután Hrísztosz Pappász athéni parlamenti képviselő, Mihaloliákosz jobbkeze, illetve Ilíasz Panagiótarosz és Geórgiosz Germenísz volt görög parlamenti képviselők. Csak Artémisz Mathaiópouloszt, Mihaloliákosz volt vejét ítélték rövidebb idejű, 6 évi börtönbüntetésre. Füsszasz gyilkosát, az Arany Hajnal egyik militáns tagját, Geórgiosz Roupakiaszt életfogytig tartó börtönre ítélték.

Az öt évvel ezelőtt elkezdődött pernek 68 vádlottja volt, és közülük kb. 50-et ítéltek el különböző bűncselekményekért: bűnszervezethez tartozásért, emberölésért, garázdaságért, illegális fegyvertartásért. A többieket felmentették. A vádlottak között volt a párt 17 korábbi parlamenti képviselője és több rendőr.

A radikális jobboldali pártot az 1990-es évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik legnagyobb erejévé vált. Népszerűségét a gazdasági válságnak és a idegengyűlölő szólamainak köszönhette. A párt és utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolása után derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg, a halála nagy felzúdulást keltett Görögországban és a világon. Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon be sem jutott a parlamentbe. (MTI)