A gyerekes családok bármilyen lakásfelújítását támogatja a kormány

gazdaság
2020 október 14., 15:53

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől - jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán. A program részeként

a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.Ez a 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezménnyel, vagyis a csokkal.

A miniszter a részleteket ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. A program részeként a kormány bármilyen felújítást támogat, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

Az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják. A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, a részletszabályok kidolgozásáig még türelmet kér, várhatóan néhány héten belül mindenki megismerheti a támogatás részletes feltételeit. Novák azt is mondta, Miniszterként azon dolgozik, hogy Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja valósulhasson meg.

Novák szerint már érdemes most megállapodni a felújítást vállaló szakemberekkel, mert feltehetően sokan kívánnak majd élni a lehetőséggel. Emlékeztetett arra is, nemrég jelentették be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról újra 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. Azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

Egy 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat meg egy család az 5 százalékos áfával, emellett további másfél millió forintot visszaigényelhetnek. Ha tehát csokkal vásárolják az ingatlant, akkor összesen 8 millió forintot takaríthat meg ez a család Novák Katalin szerint. (MTI)