Máté Gábor most nem biztatna senkit arra, hogy álljon elő zaklatási üggyel

KULTÚRA
2020 október 14., 05:34

Nem volt kár beleállni Gothár Péter zaklatási ügyébe, mert történtek változások, de mégsem biztatna most senkit arra, hogy álljon elő ilyen problémával.

Máté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója beszélt erről Veiszer Alinda műsorában, írja a Magyar Hang. Azzal együtt, hogy nem bánta meg a kiállást, Máté azt mondja:

„Úgy gondolom, hogy az ilyet nem szabad nagy dobra verni, talán kisdobra sem.”

Azért gondolja így, mert amint náluk megtette valaki, „az egész színház került bajba”.

photo_camera Máté Gábor a műsorban.

A Katona József Színház tavaly ősszel adott ki közleményt arról, hogy „egy szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”, akkor még név nélkül. Nem sokkal később Gothár Péter közölte, ő a történet szereplője. Gothár a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanáraként az egyetemen is etikai vizsgálatot kért maga ellen.

A kormány aztán lényegében erre az esetre alapozta az SZFE elleni politikai kampányát. „Milyen üzenetet küld ez a kormányzati kampány az áldozatoknak? Hát például azt, hogy ha jelented a zaklatást, azzal kockára teszed mindenki sorsát körülötted, és a vallomásod segítségével tönkretehetnek mindent, amiért dolgoztál” - írta akkor Urfi Péter a 444-en.