Merkel a fiatalokhoz: Ma azért ne bulizzatok, hogy holnapután jól legyetek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szomorú adatot közöltek csütörtök reggel a német hatóságok: az elmúlt 24 órában 6638 új koronavírusos beteget regisztráltak, és ez a legnagyobb szám a járvány kezdete óta. Szerda éjszaka új intézkedéseket hozott a kormány a járvány megfékezésére.

Az országot az új rendszerben három kategóriába sorolták: 

  • A legszigorúbb szabályok ott vannak érvényben, ahol százezer lakosra számítva ötvennél több új fertőzöttet találnak naponta átlagosan egy hét alatt. Ezeken a településeken legfeljebb tíz ember találkozhat egymással. Ha magánemberek látogatják egymást, akkor egyszerre legfeljebb két háztartásban lakók lehetnek egy fedél alatt.
  • Ahol 35 és 50 között van a százezer főre jutó új fertőzöttek száma, ott kötelező a maszkviselés mindenütt, ahol az emberek közel kerülhetnek egymáshoz.
  • Sehol sem gyűlhet össze 25 embernél több, és magánlakásokban 15-nél több, ott se, ahol a fenti számoknál alacsonyabbak a napi adatok.

Az új szabályokról azután döntöttek, hogy szerdán nyolc órán át tárgyalt Angela Merkel kancellár a tartományi kormányok vezetőivel. Abban állapodtak meg, hogy mindent meg kell tenni a járvány lassításáért, de közben igyekeznek minél kevésbé korlátozni a gazdaság működését, mert egy tavaszihoz hasonló teljes leállás helyrehozhatatlan károkat okozna. 

Angela Merkel maszkban.Fotó: AXEL SCHMIDT/Picture-Alliance via AFP

A megbeszélés után Merkel kancellár jelentette be az új intézkedéseket, és külön megszólította a fiatalokat. Arra kérte őket, hogy most ne járjanak bulizni, annak érdekében, hogy később jó életet élhessenek.  (DW)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót