Szarka Gábor: Nem én kezdtem

2020 október 15., csütörtök 19:32

Csütörtök este Szarka Gábor, SZFE kancellárja volt az ATV Egyenes beszéd című műsor vendége. Az SZFE több épületét diákok foglalták el, hogy így tiltakozzanak a felülről, az egyetemi autonómiát és az oktatókat és diákokat tömörítő szenátus megkeresésével az egyetem élére ültetett Vidnyánszky Attila kinevezése ellen.

Szarka, az egykori gépesített lövész, akit már Vidnyánszky nevezett ki, az elmúlt napokban előbb kikapcsolta az internetet az épületekben, csütörtökön pedig kiderült, hogy lecseréltette a zárakat is abban a teremben, ahol a hallgatók eddig a fórumaikat tartották.

Az ATV műsorában azzal kezdte, hogy nem magával a diákok tiltakozásával lenne a gond, hiszen a fiatalok eleve hajlamosak lázadozni, hanem a formával, hiszen az abnormalitás, ami az SZFE-n történik, és ennek a történetnek kell legyen egy eleje, egy közepe, most pedig egy vége.

Szarka többször kifogásolta, hogy a diákok vele nem hajlandóak párbeszédet folytatni. Az egyetemet elfoglaló színművészetisek ugyanis a minisztériummal akarnak tárgyalni, eddig kevés sikerrel. Ugyan a diákok többször jelezték, hogy nem fogadják el a Vidnyánszky-féle kuratóriumot, de Szarka szerint ez egy jogi kérdés, hogy legitim-e a kuratórium, úgyhogy ő ebben a kérdésben nem akar állást foglalni.

A kancellár állítása szerint az SZFE nagyjából száz alkalmazottja közül, akinek ő a munkáltatója, ötvenen jelezték, hogy támogatják. Kancellárként az egyetem oktatói nem tartoznak alá, és az SZFE tanárai közül nagyon sokan már szerdán jelezték, hogy továbbra is a tüntető diákokat támogatják.

Az internet lekapcsolásával, illetve a zárak lecserélésével kapcsolatban elmondta, hogy nem érzi azt, hogy emberek fenyegetése, idős portásoknak történő parancsolgatás vagy az irodában alvás normális dolog lenne. Itt Szarka nem fejtette ki, hogy honnan származnak ezek az információi, illetve hogy milyen konkrét esetekről tud. Kitért viszont arra, hogy amikor be akart menni, senkivel nem tudott beszélni, nem volt a diákoknak vezetője a helyszínen, csak egy maszkos, arctalan tömeg fogadta. Ugyan ekkor a műsorvezető Rónai Egon megjegyzi, hogy talán nem véletlenül voltak maszkban a diákok, de aztán a beszélgetés hamar új irányt vett, és Szarka arra panaszkodott, hogy az diszkrimináció, hogy az elődjét beengedték a diákok, őt pedig nem.

Azzal kapcsolatban, hogy az egyetem oktatói is ugyanúgy gondolkodnak, mint a diákok, Szarka elmondta, hogy nagyon várja, hogy végre írjon neki valaki közülük, hogy beszélne vele, hiszen ő nem emberevő, a katonásdival való állandó hivatkozás is azért nem áll meg, mert szeret beszélgetni, keresi a párbeszédet.

Kérdésre válaszolva Szarka elmondta, hogy a vizet és a fűtést nem fogja kikapcsolni az épületekben, hiszen járvány van, ugyanakkor ha a diákok lezárhatták előle az utat, akkor vezetőként ő is lezárathat egy-két helyszínt.

Szarka többször is kifejtette, hogy ő csak igazgatni szeretné az épületet, ehhez képet még csak nem is láthatta azt a létesítményt belülről, amit működtetnie kéne. „Nagyon szomorú vagyok, életemben ilyen helyzetben nem voltam” – mondta el kevéssel azután, hogy közölte, ezt az egészet nem ő kezdte. Mire a műsorvezető Rónai felvetette, hogy nem, hanem az őt kinevezők kezdték el, erre Szarka viszont annyit mondott, hogy ne menjenek mindig ide vissza a beszélgetésben.

A kancellár többször hangsúlyozta, hogy párbeszédre van szükség, és hogy mindkét félnek gesztusokat kéne tennie. Ő például pénteken tanítási időben visszakapcsoltatja az internetet a Szentkirályi utcai épületben, mert jelezték neki, hogy ott tanórák is mennek.

Szarka Gábor a beszélgetés során elismerte, hogy a diákok által követelt autonómia kérdése valóban fontos, nagy kérdés, meg is ígérték, hogy ezt rendezik majd, de a szenátus, aki az autonómia letéteményese volt, egyszerűen lemondott, pedig erre senki nem kérte, senki nem fenyegette meg őket.

Rónai Egon erre emlékeztette a kancellárt, hogy a szenátus azután mondott le, hogy elvontak tőlük jogköröket, ám Szarka szerint ez csak a lemondásuk után történt meg. Rónai helyesbítette a kancellárt, hogy nem ez volt a sorrend, de Szarka kevéssel később inkább már megint arról beszélt, hogy a párbeszéd a cél és gesztusokat kell tenni és nagyon rossz érzés az embernek, hogy kívül reked a munkahelyén, pedig ő nyitott szívvel érkezett.

Azzal kapcsolatban, hogy a kancellár miért tiltotta meg a kép- és hangrögzítő eszközök használatát az SZFE-n, Szarka azt állította, hogy a diákok bementek az irodákba, és beletolták a kamerákat a pénzügyes vezetők arcába, azt kérve, hogy nyilatkozzanak. Rónai Egon erre közölte, hogy ezt még senki mástól nem lehetett hallani eddig. Majd Szarka Gábor azzal folytatta, hogy őt is, amikor először szeretett volna bemenni, lefilmezték, aztán a felvételeket a fórumokon levetítették.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.