Közös közleményben válaszoltak Szarkának az SZFE oktatói

oktatás
2020 október 13., 19:07

"Alulírottak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói kijelentjük, hogy mindannyian elkötelezettek vagyunk munkatársaink, hallgatóink és az oktatás iránt" - kezdődik a közlemény, amit az SZFE kinevezett oktatói és szerződéses
osztályfőnökei jegyeznek. Szarka Gábor kancellár és az egyetem két frissen kinevezett rektorhelyettese a mai napon adtak ki egy másik közleményt, ami szerint befejezettnek tekintik az SZFE blokádja kezdetén létrehozott, a fenntartó kuratóriumot és az általa kinevezett rektorhelyetteseket illegitimnek tartó hallgatói „tanköztársaságot”, és a napokban nyilatkoztatni fogja az egyetem összes hallgatóját és dolgozóját, hajlandóak-e a jövőben együttműködni az új vezetéssel. Erre reagáltak most az egyetem oktatói.

"Kijelentjük, hogy nem felel meg a valóságnak az Egyetem új vezetése által a mai napon kiadott közleményben hangoztatott vád, miszerint a „szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését”.

A “tanköztársaság” eszméje nem ellentétes mintatantervünkkel és oktatási hagyományainkkal. Az oktatás a tanév kezdete óta az oktatók és a hallgatók részvételével zajlik. Az aktivitások és más okok miatt elmaradt órák pótlásáról az osztályfőnökök és oktatók a szokásos rendben gondoskodnak."

Az oktatók szerint alaptalan vád, hogy az egyetemi közösség nem próbál meg minden eszközt bevetni a krízishelyzet megoldásáért. A helyzetért szerintük az ITM, az alapítvány élére kinevezett Kuratórium és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által október 1-én kinevezett új vezetés egyaránt felelős.

"Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten"

- írják az oktatók. Szerintük az egyetemfoglalás a hallgatók tiltakozásának érvényesítése, a hallgatói közösség jelentős részének akaratából jött létre, az elmúlt 43 napban követeléseik kapcsán senki, akit megszólítottak, nem állt szóba velük.

"A kinevezett új vezetés és a fenntartó törvénysértő módon csaknem egy hónapja bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómia elvesztéséből fakadó súlyos munkavállalói jogsérelmek orvoslásáról.

Az új vezetés közleményében azt is hangoztatja, hogy kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Ennek ellenkezője az igaz: nem tud kiállni az Alaptörvény X. cikkelyében rögzített értékei mellett, hiszen a Kuratórium elnöke által – a szenátussal való egyeztetés nélkül – aláírt alapdokumentumok az egyetemi autonómiát lényegében megszüntetik.

Felhívjuk a Kuratórium figyelmét, hogy a két rektorhelyettes jogsértően van kinevezve, a fenntartó még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhet ki, erről az Nftv világosan rendelkezik.

Felkérjük az SZFE október 1-én kinevezett új kancellárját, hogy az egyetemi autonómia súlyos megsértésének orvosolására a fenntartó Kuratóriumnál haladéktalanul járjon el."

A közlemény az aláírók névsorával zárul:

Almási Tamás
Ács Norbert
Babos Tamás
Bagossy László
Balázs Gábor
Báron György
Csató Kata
Csizmadia Tibor
Ellinger Edina
Hoffer Károly
Faur Anna
Forgács Péter
Földényi F. László
Fullajtár Andrea
Garai Judit
Gimesi Dóra
Golden Dániel
Grósz Zsuzsanna
Gyombolai Gábor
Győrei Zsolt
Hegedűs D. Géza
Horváth Csaba
Hutlassa Tamás
Jákfalvi Magdolna
Janisch Attila
Kármán Emese
Kárpáti Péter
Karsai György
Kékesi Attila
Kiss Csaba
Kiss Éva
Kollányi Tamás
Kolosi Péter
Koltai M. Gábor
Kovács D. Dániel
Lemhényi Réka
Máté Krisztina
Nagy Viktor Oszkár
Nagy Zoltán
Németh Gábor
Neudold Júlia
Novák Eszter
Pálfi Szabolcs
Papp Márta
Pistyur Veronika
Radák Judit
Rába Roland
Schwechtje Mihály
Selmeczi György
Stöhr Lóránt
Szabó Gábor
Szabó Iván
Szász János
Székely Kriszta
Szilágyi Bálint
Szöllősi Barnabás
Tallér Zsófia
Tárnoki Márk
Upor László
Vecsernyés János
Zányi Tamás
Zilahy Tamás
Zsótér Sándor