A japán kormány eldöntötte, hogy az óceánba eresztik Fukusima radioaktívan szennyezett vizét

2020 október 16., péntek 3:21

A japán kormány eldöntötte, hogy az óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét, jelentette japán médiaközlésekre hivatkozva pénteken a Reuters hírügynökség.

A formális döntést a híradások szerint még ebben a hónapban közzéteszik.

Az erőművet működtető Tokyo Electric Power cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtött tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát.

Egy japán szakértői bizottság idén januárban tett javaslatot a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle. Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság azt a lehetőséget is vizsgálta, hogy a vizet hagyják elpárologni, de ezt a megoldást végül elvetették.

Víztározók a fukusimai atomerőműben. Egymillió tonna szennyezett vizet tárolnak az erőmű területén. Fotó: Lars Nicolaysen/dpa Picture-Alliance/AFP

Az évek alatt felhalmozódott rengeteg hűtővizet kezelték, és a Tokyo Electric tájékoztatása szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem - kivéve a trícium - szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre.

A japán halipar képviselői viszont arra kérték a kormányt csütörtökön, hogy ne engedjék bele a radioaktív vizet a tengerbe, mert szerintük ez katasztrofális hatással lesz a japán halászatra. Szerintük ugyanis, ez arra késztetheti a külföldi országokat, hogy korlátozásokat vezessenek be a Japánból érkezett haltermékekre, Dél-Korea például a mai napig tiltja a halak behozatalát a régióból. Környezetvédelmi csoportok szintén elítélték a döntést.

A kormány szerint azonban az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődhet meg, és tíz éven át tart majd. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, és 1,2 millió tonna szennyezett hűtővíz gyűlt fel az e célra telepített tartályokban. (MTI, Reuters, Guardian)