Fák között kifeszített köteleken keresztül mentettek gibbonokat

Fákat összekötő kötélhídon mentették gibbonokat, miután egy földcsuszamlás óriási szakadékot eredményezett az esőerdőben Kínában.

A kínai Hainan szigeten húztak 18 méteres köteleket a fák között, hogy a gibbonok át tudjanak kelni a szakadékon, és az ne akadályozza az élelemkeresésüket vagy szaporodásukat. A kötélen átkapaszkodás egyáltalán nem jelentett a majmoknak gondot, ugyanis a fákon is hasonló mozdulatokkal közlekednek.

Hainani gibbonFotó: Jiang Enyu/XINHUA via AFP

A módszert már korábban is alkalmazták más majmoknál, például orángutánoknál, de ez volt az első alkalom, hogy gibbonokat mentettek kötélhidak segítségével. 

A Hainani gibbonokból körülbelül 30 darab van az egész Földön, ezért különösen védettnek számítanak. 2003-ban mindössze 13 darabot találtak a szigeten. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.