Fák között kifeszített köteleken keresztül mentettek gibbonokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Fákat összekötő kötélhídon mentették gibbonokat, miután egy földcsuszamlás óriási szakadékot eredményezett az esőerdőben Kínában.

A kínai Hainan szigeten húztak 18 méteres köteleket a fák között, hogy a gibbonok át tudjanak kelni a szakadékon, és az ne akadályozza az élelemkeresésüket vagy szaporodásukat. A kötélen átkapaszkodás egyáltalán nem jelentett a majmoknak gondot, ugyanis a fákon is hasonló mozdulatokkal közlekednek.

Hainani gibbonFotó: Jiang Enyu/XINHUA via AFP

A módszert már korábban is alkalmazták más majmoknál, például orángutánoknál, de ez volt az első alkalom, hogy gibbonokat mentettek kötélhidak segítségével. 

A Hainani gibbonokból körülbelül 30 darab van az egész Földön, ezért különösen védettnek számítanak. 2003-ban mindössze 13 darabot találtak a szigeten. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!