Letartóztatták a mexikói volt védelmi minisztert drogokhoz köthető vesztegetés miatt

külföld
2020 október 16., 04:56

Amerikai hatóságok letartóztatták a mexikói volt védelmi minisztert, Salvador Cienfuegost csütörtökön drogokhoz köthetőP vesztegetés miatt, írja a a Wall Street Journal.

Cienfuegost, aki 2012 és 2018 között szolgált védelmi miniszternék Enrique Peña Nieto elnöksége alatt, a los angelesi reptéren tartóztatták fel a családjával együtt . Ő a valaha volt legmagasabb rangú tisztségviselő, akit ilyen bűncselekményért letartóztattak.

photo_camera Salvador Cienfuegos Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

A Mexikói Autonóm Nemzet Egyetem egyik biztonsági elemzője szerint, ha beigazolódnak a vádak Cienfuegost ellen, akkor az hatalmas csapás lesz a mexikói hadseregre nézve, ugyanis a hadsereg Lóper Obrador elnök kormányának egyik fő pillére volt. A hadseregnek kulcsszerepe van az új nemzetőrség felállításában, ami az erőszak megfékezésére hivatott az országban, de nemrég arra is megbízást kaptak, hogy építsenek egy új repülőteret Mexikóvárosban. Ez az ügy viszont könnyen demoralizálható lehet a teljes hadseregre nézve.

Ugyanez az ügy kapcsán, Gracia Luna, a kormáy egy emberének két főhadnagyát is vád alá helyezték New Yorkban, amiért állítólag dollármilliónyi kenőpénzt fogadtak el a Sinaloa drogkartelltől.

A kilencvenes évek végén már elítéltek egy magasrangú tisztviselőt, Jesús Gutiérrez Rebollo tábornokot 40 évre börtönre, mert hagyta, hogy egy kartell megvesztegesse. Rebollo 2013-ban halt meg a börtönben.