SZFE-s hallgatók: A kiürítésre vonatkozó rendelkezést elutasítjuk, a blokádot megerősítjük

Az SZFE hallgatói beolvassák közleményüket a Vas utcai épület előtt 2020. október 16-ánFotó: SZFE FB screenshot

Gyors sajtótájékoztatót tartottak az SZFE-s diákok a Vas utcai épület előtt, ahol több száz hallgató és további támogatók gyűltek össze péntek délután. 

Az apropót az adta, hogy Szarka Gábor kancellár péntek reggel elrendelte, és a diákságnak megüzente, hogy este 6-ig minden egyetemi polgárnak el kell hagynia az egyetem épületeit. 

Az intézkedést, Szarka levele szerint, a koronavírus járvány hazai terjedésének üteme, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető „ellenőrizhetetlen belső viszonyok” indokolják. 

Erre válaszul a diákok péntek este nagy számban gyűltek össze a Vas utcában, és visszautasították a kancellár ultimátumát. Kijelentették, hogy nem kérnek a Szarka által bejelentett, előrehozott őszi szünetből, így arra az eredetileg tervezett időpontban, október 22. és 26. között kerül sor. 

„Mi az SZFE hallgatói az épületek kiürítésére irányuló rendelkezést elutasítjuk”

- hangzott el a közlést beolvasó hallgató nyitómondataként. 

A kinevezett rektorhelyettes a hallgatók szerint törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, ezért az általa kiadott utasítást sem tekintik jogszerűnek. A diákok ebben a kérdésben jogi úton fognak fellépni.

Az ITM legutóbbi ajánlása alapján a jelenléti oktatást szükséges az egyetemeknek alkalmaznia, hangzott el, így ennek nyomán a kancellári járványügyre történt hivatkozását is visszautasították. 

A hallgatók szerint a lépés egyértelműen politikai szándékot deklarál, Szarka pedig visszaélésszerűen gyakorolja hatalmát: a fizetések jogellenes visszatartásával is fenyegetett, most pedig lakhatásuktól fosztaná meg a bentlakókat, élet és vagyonbiztonságukat fenyegetve ezzel. 

A kollégium lakói birtokvédelem ügyében folyamodtak a kerületi jegyzőhöz. Az egyetemi polgárok számára az egyetemi épületek használatát senki nem tilthatja meg - hangzott el. 

Ugyanitt megköszönték a Főváros arról szóló ajánlatát, hogy máshol folytassák a munkát, de ragaszkodnak az épületekhez. 

„A blokádot megerősítettük, a termeket őrizzük, és amíg az egyetemi autonómiát nem biztosítják, fenn is tartjuk” 

- zárult a beszéd nagy ováció közepette.

Eközben az épületben az üzemeltetés munkatársai elkezdték kiüríteni a kollégiumi szobákat, legalábbis felszólították erre az ott lakó hallgatókat, hogy a rendelet értelmében hagyják el az épületet. A kollégisták ezt megtagadták. 

A hallgatók közül többen mások közben elfoglalták az épület többi helyiségét is. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó