SZFE-s hallgatók: A kiürítésre vonatkozó rendelkezést elutasítjuk, a blokádot megerősítjük

oktatás
2020 október 16., 16:23
Az SZFE hallgatói beolvassák közleményüket a Vas utcai épület előtt 2020. október 16-án
photo_camera Az SZFE hallgatói beolvassák közleményüket a Vas utcai épület előtt 2020. október 16-án Fotó: SZFE FB screenshot

Gyors sajtótájékoztatót tartottak az SZFE-s diákok a Vas utcai épület előtt, ahol több száz hallgató és további támogatók gyűltek össze péntek délután.

Az apropót az adta, hogy Szarka Gábor kancellár péntek reggel elrendelte, és a diákságnak megüzente, hogy este 6-ig minden egyetemi polgárnak el kell hagynia az egyetem épületeit.

Az intézkedést, Szarka levele szerint, a koronavírus járvány hazai terjedésének üteme, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető „ellenőrizhetetlen belső viszonyok” indokolják.

Erre válaszul a diákok péntek este nagy számban gyűltek össze a Vas utcában, és visszautasították a kancellár ultimátumát. Kijelentették, hogy nem kérnek a Szarka által bejelentett, előrehozott őszi szünetből, így arra az eredetileg tervezett időpontban, október 22. és 26. között kerül sor.

„Mi az SZFE hallgatói az épületek kiürítésére irányuló rendelkezést elutasítjuk”

- hangzott el a közlést beolvasó hallgató nyitómondataként.

link Forrás

A kinevezett rektorhelyettes a hallgatók szerint törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, ezért az általa kiadott utasítást sem tekintik jogszerűnek. A diákok ebben a kérdésben jogi úton fognak fellépni.

Az ITM legutóbbi ajánlása alapján a jelenléti oktatást szükséges az egyetemeknek alkalmaznia, hangzott el, így ennek nyomán a kancellári járványügyre történt hivatkozását is visszautasították.

A hallgatók szerint a lépés egyértelműen politikai szándékot deklarál, Szarka pedig visszaélésszerűen gyakorolja hatalmát: a fizetések jogellenes visszatartásával is fenyegetett, most pedig lakhatásuktól fosztaná meg a bentlakókat, élet és vagyonbiztonságukat fenyegetve ezzel.

A kollégium lakói birtokvédelem ügyében folyamodtak a kerületi jegyzőhöz. Az egyetemi polgárok számára az egyetemi épületek használatát senki nem tilthatja meg - hangzott el.

Ugyanitt megköszönték a Főváros arról szóló ajánlatát, hogy máshol folytassák a munkát, de ragaszkodnak az épületekhez.

„A blokádot megerősítettük, a termeket őrizzük, és amíg az egyetemi autonómiát nem biztosítják, fenn is tartjuk”

- zárult a beszéd nagy ováció közepette.

Eközben az épületben az üzemeltetés munkatársai elkezdték kiüríteni a kollégiumi szobákat, legalábbis felszólították erre az ott lakó hallgatókat, hogy a rendelet értelmében hagyják el az épületet. A kollégisták ezt megtagadták.

A hallgatók közül többen mások közben elfoglalták az épület többi helyiségét is.