A 18. kerület DK-s polgármestere betámadta Karácsonyt a nagykörúti biciklisáv miatt

POLITIKA
2020 október 19., 08:14

"Ellenzi a 18. kerületiek meghatározó többsége az Üllői úton és Nagykörúton kialakított, gépjármű forgalmat jelentősen akadályozó kerékpársávokat. A Publicus által végzett, 1000 kerületi véleményét tükröző összegzés szerint a külső kerületekben élők vesztesei a sávszűkítési döntésnek."

Ezt Szaniszló Sándor, a DK - a választásokat még MSZP-s színekben megnyerő - polgármestere írta ki vasárnap a Facebookra. A 18. kerület legközelebbi pontja 11 kilométerre esik a Nagykörúttól.

Szaniszló bejegyzésében tippeket kér a kerülete lakóitól, hogy mit kérjen Karácsonytól, mármint a kerületet érő állítólagos hátrányokért cserébe:

"A 18. kerület polgármestereként tárgyalást kezdeményezek a Fővárossal az aránytalan hátrány megszüntetése, vagy egy elfogadható mértékű, közlekedési kompenzációs csomag kidolgozása érdekében. Kérem a Kerületiek javaslatait, ha ellentételezést kérünk, azok mire irányuljanak."

Szaniszló húzása annak nem meglepő, aki olvasta a Direkt 36 kifejezetten izgalmas, a 444-en közölt háttércikkét arról, hogy a fővárosi dominanciára törő DK, Gyurcsány Ferenc személyes irányításával hogyan támadja a színfalak mögött és néha azok előtt is a főpolgármestert, a tavaly őszi önkormányzati választások óta.

A bringasáv-ügyben Karácsonyt még az őt amúgy rendesen támogató MSZP budapesti elnöke is kritizálta őt, a DK pedig kifejezetten aktívan szervezkedett ellene a cikk szerint:

"A bírálók között nem Molnár Zsolt volt az egyetlen ellenzéki vezető. Trippon Norbert budapesti DK-elnök közleményben a forgalmi rend átgondolására szólított fel, Gy. Németh pedig a Városházán többször jelezte, hogy pártjának politikailag kényes a téma. A főpolgármester egyik munkatársa szerint emiatt a sávok tervezésekor „voltak poénkodások”, hogy úgy fessék fel őket, hogy Gy. Németh ne lássa azokat munkába jövet. Az MSZP és a DK azonban saját szavazóik felől valóban érezte a nyomást. Egy szocialista várospolitikus elmondta, hogy ő napi ötven panaszkodó levelet kapott aktivistáktól és párttagoktól a biciklisáv miatt. „Vannak autósok közöttünk. Van, aki bizonytalan, hogy meg lehet-e nyerni ezt a csatát. Rengeteg emberben feszültséget okoz, ez pedig rajtunk csapódik le” – magyarázta.

Augusztus végén egyeztetésre hívták a városházára azoknak a kerületeknek a polgármestereit – Baranyi Krisztinát a IX., Pikó Andrást a VIII., Niedermüller Pétert a VII. és Soproni Tamást a VI. Kerületből –, amelyeket érintenek az új biciklisávok. Pikó erről a megbeszélésről azt mondta, hogy „érdekes módon abban egyetértés volt, hogy az lenne a legrosszabb, ha visszaállna az eredeti állapot, ezt senki nem akarta”.

Az ügyben kerestem a Fővárost, ha reagáltak, megírjuk.