Lemondott Koppenhága polgármestere, mert két nőt is szexuálisan zaklatott

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Lemondott posztjáról a dán főváros polgármestere, Frank Jensen, miután beismerte, hogy igazak a vádak, miszerint két nőt is zaklatott szexuálisan, írja az Euronews.

Frank Jensen 2010 óta vezette Koppenhágát, emellett a kormányzó szociáldemokrata párt elnökhelyettese is volt, amiről most szintén lemondott. Jensent két párton belüli nő vádolta meg azzal, hogy 2012 és 2017 között szexuálisan zaklatta őket a férfi. Mindkét nő az állította, hogy különböző társasági eseményeken fogdosta őket a politikus akartuk ellenére. Jensen elismerte tettét.

Frank Jensen bocsánatot kért a nőktől, amiért erőszakoskodott, ugyanakkor kijelentette, ő csupán része volt annak a rossz, szexista hagyománynak, ami a párton belül uralkodott. Dániában 2017-ben, a metoo kampány közepén több mint 300 nő írt alá egy nyílt levelet, amiben azt bizonygatták, hogy a szexizmus egy létező dolog a dán politikában.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!