Hatalmasat győztek Bolíviában Morales szocialistái

külföld
2020 október 20., 19:27

A keddi előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a bolíviai választásokon a jelenleg külföldi száműzetésben lévő Evo Morales volt elnök pártja.

Morales eközben fogadkozott, hogy „előbb vagy utóbb” hazatér.

Luis Arce, Morales MAS (Movimiento al Socialismo, Mozgalom a Szocializmusért) nevű pártjának elnökjelöltje a szavazatok csaknem 49 százalékát szerezte meg a vasárnapi választások voksainak több mint 55 százalékos feldolgozottsága szerint. Arce centrista kihívója, Carlos Mesa a voksok körülbelül 33 százalékát szerezte meg.

Független mérések hasonló százalékpontokat adtak meg, ami így felvetette a Morales alatt 13 éven át kormányzó MAS visszatérésének lehetőségét.

Mesa már elismerte választási vereségét, miközben Arcénak gratulált többek között Jeanine Ánez ideiglenes bolíviai elnök, az Amerikai Államok Szervezete (OAS), az Andoki Közösség (CAN), illetve baloldali latin-amerikai vezetők.

Morales jelentős szerepet játszott a MAS választási kampányában száműzetéséből Argentínában. Bolíviában több tucat jogi eljárás van jelenleg folyamatban Moralesszel szemben terrorizmustól kezdve kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat vádjáig, a volt elnök szerint azonban ezeket az eljárásokat ejteni fogják ellene.

Morales hívei a volt elnöknek tulajdonítják azt, hogy jólétet és nagyobb egyenlőséget hozott az országba az olaj- és gáztartalékok államosításával, a szociális programokba fektetéssel, és azzal, hogy az ország a regionális átlaghoz képest nagyobb gazdasági növekedésen ment keresztül. Bolíviába való visszatérését követően azonban inkább arra lehet számítani, hogy Morales tanácsadóként, semmint a leendő Arce-kormány tagjaként fog tevékenykedni.

A bolíviai választási bizottság szerint mintegy 87 százalékos volt a választási részvétel, az egyik legnagyobb az ország történetében. Az új elnököt és a kongresszust várhatóan november közepén iktatják be hivatalába. (MTI)