Trump: 335 millió dollárért cserébe lekerülhet Szudán a terrorizmust finanszírozó államok feketelistájáról

Az Egyesült Államok elnöke hajlandó lehúzni Szudánt a terrorizmust finanszírozó országok listájáról, ha az afrikai állam kormánya 335 millió dolláros kompenzációt fizet az Al-Kaida 1998-as amerikai nagykövetségeket érintő bombázásaiért - írja a BBC.

Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben számolt be róla, hogy Szudán beleegyezett az alkuba, és amint a pénzük megérkezik, azonnal lekerülnek az egyébként még Észak-Koreát, Szíriát, és Iránt tartalmazó listáról. A lépés Trump szerint egyszerre „igazságtétel” az amerikai népnek, és „nagy lépés” Szudánnak. A pénz az alku szerint a „terrorizmus amerikai áldozatait és családjaikat” illeti, nyilatkozta az elnök.

Abdalla Hamdok, Szudán miniszterelnöke a BBC cikke szerint már jelezte, hogy megtörtént a kompenzáció átutalása, az amerikai kormány azonban egyelőre nem erősítette meg a tranzakciót.

A lap azt írja, Szudán és az USA viszonya sokat javult az elmúlt időszakban, mióta Omar al-Bashir elnököt tavaly 30 év után tömegtüntetések űzték el a hatalmából. A feketelistáról való lekerülés az élelmiszerben, üzemanyagban és orvosságban szűkölködő ország gazdaságára is jó hatással lehet majd. 

Ha egyáltalán megvalósul a Trump által ígért lépés. Az elnök ugyan egy személyben határozhat a terrorizmust finanszírozó államok listájának módosításáról, de a kongresszusnak van 45 napja megvétózni a döntést.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.