2,3 tonna kokaint találtak egy paraguayi kikötőben

bűnügy
2020 október 21., 11:52

A paraguayi rendőrök rekordmennyiségű kokainra bukkantak hajókonténerben: a 2,3 tonna elrejtett áru piaci értékét félmilliárd dollárra becsülik.

A drogot a fővárostól, Asuncióntól nem messze, Villetában, egy magánkikötőben találták meg, szén közé rejtve. (A szén Latin-Amerika kulcsfontosságú exportja, így a nemzetközi kokainkereskedelem népszerű fedezékévé vált.) Hat közül egy konténert vizsgáltak át, nem zárják ki, hogy a többiben is találnak kokaint. Euclides Acevedo belügyminiszter azt mondta, a fogás több mint 3 tonna is lehet végül.

Két embert letartóztattak, az egyikük egy volt vezetője volt az egyik állami tévécsatornának.

A paraguayi rendőrök állítólag a belga hatóságoktól kapták a fülest. Bár a konténer végcélja Izrael volt, a szállítmánnyal megálltak volna az argentínai Buenos Airesben és a belgiumi Antwerpenben is.

A hatóságok szerint a kokain a világ harmadik legnagyobb exportőrországából, Bolíviából repülőgéppel érkezhetett Paraguayba, ahol az utóbbi időkben egyre aktívabbak egyes brazíliai drogkartellek.

A francia vámosok Dunkirknél 1,3 tonna kokaint találtak augusztus 3-án.
photo_camera A francia vámosok Dunkirknél 1,3 tonna kokaint találtak augusztus 3-án. Illusztráció: Douanes Francaises/AFP

A paraguayi hatóságok eddigi legnagyobb kokainfogása 2,2 tonnás volt, tavaly februárban találták egy teherautóban. (BBC)