75 millióra bírságolta a Heinekent a Gazdasági Versenyhivatal

gazdaság
2020 október 21., 12:48

75 millió forintos büntetést kell fizetnie a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-nek, miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a cég „nem megfelelően igazolta a kizárólagos szerződésekkel értékesített sör mennyiségének csökkentésére vonatkozó vállalásait”, írja a versenyhatóság szerdai közleménye alapján az MTI.

A GVH még 2015-ben vizsgálta meg a hazai sörpiacot, és arra jutott, hogy a magyarországi vendéglátóhelyek sörforgalmának 43,5-44,3 százalékát a Dreher, a Heineken, a Borsodi és a Pécsi Sörfőzde tartják kézben, a helyekkel kötött kizárólagos terjesztői szerződésekkel.

A GVH ekkor jogsértés megállapítása és bírság kiszabása helyett abban állapodott meg a három legnagyobb szereplővel: a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-vel, a Dreher Sörgyárak Zrt.-vel. és a Borsodi Sörgyár Kft.-vel, hogy 2017 végéig összesen közel 20 százalékkal csökkentik az egyes vendéglátó-ipari egységek számára kizárólagosan, tehát más sörgyártó termékét akadályozva értékesített sör mennyiségét. A megállapodás kimondott célja az volt, hogy az alternatív, kisüzemű sörfőzdék lehetőséget kaptak, hogy belépjenek a korábban a versenytől elzárt piacrészekre.

A versenyhivatal utóvizsgálati eljárásban ellenőrizte, hogy a három nagy sörfőzde betartotta-e a vállaltakat. A vizsgálat már 2019 decemberében megállapította, hogy a Dreher és a Borsodi vállalásai teljesültek, a Heineken azonban eltért a vállalások igazolásának GVH által előírt - egyébként maguk a sörgyárak által javasolt - módszertanától és formájától, írja a GVH mostani közleménye. Hozzátéve, a bírság kiszabását konkrétan az indokolta, hogy a cég „a kötelezettségvállalás ellenőrzéséhez szükséges számításokat, kimutatásokat az általa vállalt határidőben nem az előírt formában nyújtotta be”.

Az országgyűlés egyébként fideszes javaslatra idén nyáron, júliusban fogadott el egy új törvényt, ami alapján 2021 közepétől nem köthető olyan szerződés, amely alapján vendéglátó üzlet vagy szálláshely versenytilalmi kötelezettség vállalására köteles. Kivétel akkor, ha a hely legalább egy önálló kisüzemi sörfőzde termékét árulja csapolva, és ennek mennyisége eléri az összes ott eladott sör 20 százalékát. A törvény német, cseh és osztrák mintára született meg. Ahol hasonló szabályozás van érvényben, ott a kisüzemi sörfőzés a piac 15-20 százalékát birtokolja, itthon ez most 3-5 százalékot tehet ki, írta a Napi.hu a törvény elfogadása után megjelent elemző cikkében.

Kiemelt videóink