Januárban kezdődhet a világ első nagy koronavírus-oltási kampánya Brazíliában

koronavírus
2020 október 21., 07:52

A kínai fejlesztésű CoronaVac oltóanyaggal kezdi oltani állampolgárait a brazíliai São Paulo szövetségi állam, a tervek szerint már 2021 januárjától. Az ehhez szükséges 46 millió adag vakcina megvásárlását kedden hagyta jóvá a szövetségi kormány, jelentette be João Doria, az állam kormányzója - írja a BBC.

Az oltási program lehet az első nagyszabású koronavírus elleni immunizációs kísérlet a világon, egy olyan országban, ahol a járvány eddig az egyik legnagyobb pusztítást végezte. A vírus megjelenése óta 5,3 millió ember fertőződött meg összesen (az USA és India után a harmadik legtöbb), és 155 ezer halálos áldozatot szedett eddig a járvány (csak az USA-ban ennél magasabb ez a szám).

A program viszont csak akkor indulhat, ha a brazil gyógyszer-engedélyeztetési hatóság jóváhagyja a Sinovac Biotech kínai cég által gyártott CoronaVac terméket, ami egyelőre a klinikai tesztelés fázisában van a São Paulo-i állami Butantan intézetben - igaz, az intézet közlése szerint eddig biztató eredményekkel.

A szövetségi államban engedélyeztetés alatt áll az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca együttműködésében kifejlesztett koronavírus-vakcina is.