Katonák lőhettek agyon rendőri erőszak ellen tüntetőket Nigériában

külföld
2020 október 21., 11:31

Akár 12 halálos áldozata is lehet annak, hogy katonák a rendőri brutalitás és korrupció ellen tüntető tömegbe lőttek kedd este Lagosban, Nigéria fővárosában- írja a BBC. A tartományi kormányzó 25 sérültről számolt be, de azt mondja, az esetnek nem voltak halálos áldozatai, az Amnesty International helyi szervezete szerint viszont hitelesek a halálesetekről szóló beszámolók.

Nigériában már két hete óriási tüntetéseket tartanak, követelve, hogy a kormány oszlassa fel a Sars nevű különleges rendőri alakulatot. A Sars, vagyis speciális rablás ellenes egység ( Special Anti-Robbery Squad) egy amolyan kommandós alakulat, amelyet még a 90-es években alakítottak, hogy különleges jogosítványokkal felruházva vegyék fel a küzdelmet az egyre elszabaduló erőszakos bűncselekményekkel szemben. Az alakulat viszont ezeket a jogosítványait rendszeresen arra használta, hogy brutalizálja és megfélemlítse a lakosságot, különösen a fiatalokat.

Beszámolók szerint a Sars tagjai gyakran bármilyen indoklás nélkül letartóztatnak és megvernek olyanokat, akik szerintük bűnözőknek néznek ki, amihez elég lehet, hogy valaki fiatal legyen, tetovált, divatosan felöltözött, vagy hogy szép kocsija vagy iPhone-ja legyen. És nem ritkák az önbíráskodásról szóló hírek is, amelyek szerint a különleges alakulat tagjai nem ritkán egyszerűen lelőnek valakit, aki nem szimpatikus, különösebb következmények nélkül. A tüntetők szerint az erőszakos bűnözők ellen létrehozott egység mostanra rosszabb, mint a bűnözők, akik ellen fel kellene lépnie.

Az ország fővárosában nagyjából két hete ezért óriási tüntetések kezdődtek az alakulat feloszlatásáért és a rendőrség átfogó reformjáért, amelynek részeként világszerte celebek, sportolók és politikusok is beálltak az #EndSars kampány mögé. A hatóságok először még több rendőri erőszakkal reagáltak, de az ország elnöke, Muhammadu Buhari október 11-én be is jelentette, hogy feloszlatták a Sars-t. Miután viszont kiderült, hogy eközben az alakulat tagjait egy másik, nagyon hasonló jogosítványokkal felruházott, csak másmilyen nevű egységbe vették át, a tüntetések folytatódtak.

A tüntetés részeként gyülekeztek a tiltakozók kedden Lagos Lekki nevű részén, ahol a beszámolók szerint katonák barikádokat építettek a tüntetőkkel szemben, majd egyszer csak tüzet nyitottak a tömegre.

Buhari elnök szerdán kiadott egy közleményt, amelyben nem tett említést a lövöldözésről, de türelmet kért a nigériai polgároktól, amíg a rendőrség reformja igazán beindul. Lagosban eközben 24 órás lakhely elhagyási tilalmat is bevezettek.