Közel félmillió csecsemőt veszítünk el évente, mert olyan házakba születnek, ahol borzasztó a levegőminőség

környezet
2020 október 21., 06:57

Az amerikai Health Effects Institute adatai alapján tavaly félmillió egyhónaposnál fiatalabb csecsemő halt meg a világon. Közel kétharmaduknál a beltéri légszennyezettség is szerepet játszott, ami elsősorban szilárd tüzelőanyagok (szén, fa, főzéshez használt állati trágya) elégetéséből származik.

A rossz levegőminőség már az anyaméhben károsíthatja a magzatot, koraszülést vagy alacsony születési súlyt eredményezhet, növelve a csecsemőhalandóság kockázatát.

Az eredményeket egy friss jelentésben tették közzé, amiről a Guardian számolt be.

Az áldozatok többsége a szub-szaharai térségből kerül ki, de Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is sok csecsemőt veszítenek el ilyen okokból. A lista végén Dél-Amerika, majd Közép-Európa és Közép-Ázsia áll.

Súlyosbítja az évszázadok óta létező problémát, hogy a zsúfolt városokban a szabadban is szennyezett a levegő, emberek százmilliói jóformán nem tudnak hová menekülni.

Kérdés, hogy a koronavírus-járvány mennyiben befolyásolta a 2020-as adatokat. Tavasszal ugyanis láttuk, hogy a közlekedés és a termelés visszafogása miatt hirtelen a legsűrűbb szmog is oszlani kezdett, még Indiában is. A szervezet szakértője arra számít, hogy ennek mégsem lesznek hosszú távú előnyei az emberek egészségére nézve.