Megújuló filmipar: 300 millió forintból forgathat filmet Bayer Zsolt Orbán Balázs életéről, a producer Kálomista Gábor

MŰVÉSZET
2020 október 21., 06:22

Nagyobb cikkben foglalkoztunk a Nemzeti Filmintézet nagy őszi pénzosztó döntéseivel, amikor egy-egy alkalommal 10-17 projekt kapott állami támogatást, de a döntőbizottságok az utóbbi időben hoztak néhány izgalmas egyedi döntést is.

Ezek közül az egyik a Mega Film nevű, Kálomista Gábor producer tulajdonában lévő gyártócég és Bayer Zsolt rendező „Orbán Balázs nyomában” című projektjének szavazott meg néhány forint híján 300 milliót.

Mi ilyen izgalmas egy 34 éves fideszes miniszterhelyettesben? Eredeti felvételek alapján vagy újrajátszva rekonstruálják a Századvégnél töltött éveit? Lesz jelenet a Mandiner szerkesztőségéből, ahol rovatvezető volt? És arról, amikor közli Spéder Zoltánnal, hogy a Corvinus nevében meg akarja venni tőle a Libri negyedét? Jó pár kérdés merült fel bennem, ezért megkerestem Bayert.

Orbán Balázs
photo_camera Orbán Balázs állóképen. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Aki kapásból beigazolta a legrosszabb sejtelmeimet: a film híre igaz ugyan, de az sajnos nem a nagy karriert befutott fiatal Fidesz-káderről, hanem a XIX. századi, regényes életet élt utazó-író-néprajzos-parlamenti képviselő Orbán Balázsról, a hatkötetes Székelyföld leírása sorozat szerzőjéről fog szólni.

photo_camera Ő Bayer témája.

„Természetesen nem az államtitkár úrról készítünk filmet, bár ezen mi is röhögtünk eleget, hogy micsoda meglepi lenne… Orbán Balázs hatalmas munkája, a Székelyföld leírása elég régóta foglalkoztat, elsősorban abból a szempontból, hogy mi változott vajon azóta. Trianon 100. évfordulója elég jó alkalom volt arra, hogy elővegyem ezt a témát”

- magyarázta lapunknak az ismert fideszes publicista.

Nem is akármilyen dokumentumfilm lesz ez az emlgetett 300 milliós, mert újrajátszott, játékfilmszerű jelenetek segítségével idézi fel a fiatalkorában Keleten utazgató, emiatt a szabadságharcot szabályosan lekéső, majd Victor Hugóval haverkodó, aztán hazatérve a Székelyföldet keresztül-kasul bejáró és arról az addigi legrészletesebb művet író székely nemes életét.

Ugyanezzel a címmel - O.B. nyomában - a Magyar Televízió egyébként már készített egy egész dokumentumsorozatot a híres erdélyi szerzőről, 1992-ben.

Ez a költségvetésből finanszírozott film ráadásul csak egy része Bayer Zsolt tervezett Orbán Balázs-projektjének. A publicista a 444-nek ugyanis elmesélte, hogy ezen felül még egy egészen eltérő dokumentumfilmet is tervez forgatni a témában, illetve egy könyvet is ki fog adni.

A másik filmben néhány, Orbán által is leírt székelyföldi település mai állapotát fogja megmutatni: „(...) bemutat néhányat azokból a településekből, amelyek az elmúlt száz évben a legnagyobb változáson estek át (ahol a magyarság szórványba szorult), és azokat, amelyek nem változtak, hanem vagy megmaradtak a száz évvel ezelőtti állapotban vagy még gyarapodtak is lélekszámban.”

A könyv pedig Orbán híres munkájának speciális reprint kiadása lesz, Bayer Zsolt által beleszerkesztett friss adatsorokkal kiegészítve:

„Az Orbán Balázs-féle tematikát híven követve, összeállítom ugyanannak a több, mint 400 településnek a jelenkori állapotát, amelyet annak idején Orbán Balázs szinte szociológiai pontossággal összeírt. (Népesség, etnikai megoszlás, vallási megoszlás stb.) Ebből aztán elkészül majd egy hasonmás kiadás, egy olyan Székelyföld leírása, amelynek egyik lapján ott lesz az Orbán Balázs korabeli adatsor, a másik oldalán a mai, ez így elég jó összehasonlítás lesz, hogy mi változott száz év alatt.”

Bayer a három produkciót nagyjából egyidőben szeretné befejezni. Az még nem dőlt el, hogy pályázik-e ehhez további állami forrásokra:

„A könyvre és a filmre még keresek támogatót, van már, de arról még nem szeretnék beszélni, csak ha már biztos lesz. A könyvet én és a csapatom rakjuk össze nyomdakészre, a kiadót még nem döntöttem el.”