ORFK: Az SZFE elfoglalása nem veszélyes a közrendre

bűnügy
2020 október 21., 16:29

A Magyar Narancs arra kereste a választ, milyen eszközei vannak a rendőrségnek arra, hogy „visszafoglalja” a hallgatóktól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Az SZFE főbejárata a Vas utcában 2020. szeptember 1-én.
photo_camera Az SZFE főbejárata a Vas utcában 2020. szeptember 1-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lapnak elárulta, hogy eddig az SZFE-t elfoglaló hallgatókkal szemben azért nem léptek fel, mert annak törvényi feltételét, a közbiztonság és közrend helyreállítását nem követelte meg a rendőröktől az egyetem elfoglalása. Azt írták: „Amennyiben a törvényi feltételei fennállnak, a rendőr az intézkedési kötelezettsége alapján a Rendőrségi törvény 13. paragrafusa alapján jár el és hajtja végre az adott körülmények között indokolt rendőri intézkedést.”

Az ORFK közölte a lappal, hogy oktatási-nevelési intézményekkel kapcsolatban a rendőrségnek nincs törvényi kötelessége az iskolaőrségekkel foglalkozó szabályozáson felül, a rendőrségi törvény nem nevesít külön intézkedést sem „tanítást megbénító” személyekkel, sem az intézmény elfoglalását jelentő cselekménnyel kapcsolatban.

A héten egyébként kiderült, hogy hárman is feljelentést tettek, amiért az SZFE hallgatói nem engedték be Szarka Gábor volt ezredest, az illegitimnek tekintett kancellárt az egyetem épületébe. A diákok szerint abszurd a személyi szabadság megsértésére hivatkozni, mert az azt jelenti, hogy valakit gátolnak a mozgásában, nem engedik ki valahonnan, bezárják valahova, és itt egyik eset sem állt fent. (Magyar Narancs)