A belarusz ellenzék kapta az EP emberi jogok védelméért járó díját

A Szaharov-díj idei győztese a belarusz demokratikus ellenzék, jelentette be David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. 

A díjat az Európai Parlament évente adományozza, az emberi jogok legelkötelezettebb védőinek. A tavalyi díjat Ilham Tohti, a kínai ujgur kisebbség életfogytiglani börtönre ítélt aktivistája kapta.

Sassoli méltató beszédében kiemelte, hogy milyen nagyszerű a belarusz nők bátor kiállása az ellenzéki mozgalomban. 

Tüntetők Minszkben.Fotó: -/AFP

A belarussziai tömegtüntetések augusztusban kezdődtek, miután a hatalmon lévő elnök javára elcsalták a választást.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.