A brit kormány kifizeti a bezuhant forgalmú cégek alkalmazotti béreinek egy részét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A brit kormány a jövő hónaptól bérük csaknem kétharmadát téríti meg azoknak a vendéglátós alkalmazottaknak, akiknek a munkahelyét nem kötelezték ugyan bezárásra, de jelentősen bezuhant a forgalmuk - közölte csütörtökön Rishi Sunak pénzügyminiszter.

A Nagy-Britanniában ismét egyre gyorsabban terjedő koronavírus-fertőzések miatt a kormány a járvány jelenlegi gócpontjainak tekintett észak-angliai térségekben a legmagasabb szintű készenléti fokozatot léptette életbe, és ezekben a térségekben a vendéglátóhelyek jelentős részének be kellett zárnia. Ezeknek a bezárásra kötelezett cégeknek a már korábban bejelentett tervek alapján a kormány november 1-től kifizeti alkalmazotti bérek 67 százalékát.

Az a sajátos helyzet alakult azonban ki, hogy így ezek a vállalatok jobban jártak volna, mint azok, amik az alacsonyabb készenléti fokozatokban lévő országrészekben működnek és nem kellett bezárniuk. A nyitva tartó a vállalkozásoknak sokkal kevesebb támogatás járt volna, viszont a járványhelyzet miatt a forgalom itt is markánsan zuhant.

Erre reagálva Rishi Sunak pénzügyminiszter csütörtökön a londoni alsóházban bejelentette, hogy novembertől a bezárásra nem kötelezett cégek el nem bocsátott, de az alacsony kereslet miatt kevesebb munkát végző alkalmazottai esetében a le nem dolgozott munkaórák után járó bér 61,67 százalékát a kormány folyósítja.

A brit kormánynak van már egy hasonló kezdeményezése, amelynek alapján a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt vállalati alkalmazottak bérének 80 százalékát - legfeljebb 2500 font erejéig - a költségvetés fedezi, ha a cégek nem bocsátják el ezeket a munkavállalókat. Ez a program viszont október végén lejár, és ennek helyébe lép november 1-től az új bértámogatási rendszer.

(via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!