A dánok meg pénzt mosnak! - a kormány visszaszólt Brüsszelnek

eu
2020 október 22., 05:10

A Népszava szerint három oldalban foglalta össze az Orbán-kormány, hogy miért elfogadhatatlan számára az Európai Bizottság jogállamisági jelentése. Szeptember végén minden országról kiadott egy ilyen jelentést a Bizottság, és Magyarországot több tekintetben is megfeddték benne, például az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása vagy éppen a sajtószabadság gyengítése miatt.

A magyar válasz szerint éppen hogy az Európai Bizottság nem tartotta be a jogállamisági kritériumokat, amikor részrehajló jelentéssel állt elő. A kormány kimutatta, hogy a jelentéshez 11 olyan szervezettel beszéltek a szerzők, amelyek támogatást kaptak már Soros György alapítványától - az nem világos, hogy magát a Fideszt ide számolták-e. Tehát a jelentést Soros írta, vonják le a következtetést.

Polgári bál Pécsett, fideszes képviselők szervezésében, huszárokkal, hegedűvel.
photo_camera Polgári bál Pécsett, fideszes képviselők szervezésében. Fotó: Hoppál Péter/Facebook

Arra is felhívja a magyar kormány a figyelmet, hogy más országokban is komoly bajok vannak, de azokat mégsem emelték ki a jelentésekben. Dániában és Svédországban például nagy korrupciós kockázat a pénzmosás, Finnországban nem elég plurális a sajtó, és mégis a magyar viszonyokat kritizálják. Ez kettős mérce, ráadásul a magyar kormány álláspontja szerint a jogállamiságot nem is lehet objektíven definiálni, és így mérni se lehet. (nepszava)