Felzabálta a diót a fúrólégy

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Hozzá kell szoknunk, hogy a jövőben a karácsonyi bejglit már senki nem házi dióval fogja tölteni."

Ezt a szomorú hírt jelentette be Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője, az oldal csütörtök reggeli közleményében. 

A hazai diófák terméseit felzabálja a nyugati dióburok-fúrólégy. A Dunántúlon szinte minden fa fertőzött már a kártevőtől, és hamarosan keleten is ott lesznek a fákon. 

A fúrólégy a petéit az érő dió zöld burka alá teszi le, és a kikelő lárvák tönkreteszik a gyümölcsöt. Védekezni csak alapos és rendszeres, és ezért igen költséges permetezéssel lehet. Emiatt csak ott éri meg a védekezés, ahol komoly ültetvények vannak. Ezért nem lesz dió a kiskertekben többet Magyarországon.

Nyugati dióburok-fúrólégy. Minden diót tönkretesz.Fotó: Jean Lecomte/Biosphoto via AFP

A fúrólégy az amerikai kontinensről érkezett, és 2011-ben jelent meg Magyarországon, a nyugati határ mentén, és azóta feltartóztathatatlanul terjed kelet felé. 

A fagykárok szintén csökkentették az idei diótermést, úgyhogy a gyümölcs ára a tavalyi kilónkénti 3500 forintról 4000 forintig, vagy néha még e fölé ment fel.  

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!