Mindennapos a szexuális erőszak az ausztrál idősotthonokban

Átfogó vizsgálatot indítottak Ausztráliában az állami felügyelet alatt működő idősotthonokban, és egészen megdöbbentő eredményekre jutottak. A felmérés alapján hetente átlagosan 50 alkalommal történik szexuális erőszak ezekben az intézményekben. Az elkövetők a személyzet tagjai és ápoltak is lehetnek. 

A legidősebb áldozat 105 évesen számolt be az őt ért erőszakról, de a megtámadottak között vannak huszonévesek is, akiket a szociális ellátórendszer valamiért öregek otthonában helyezett el.

Melbournei idősek otthona.Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A jelentés csak jövő februárban készül el teljesen, de az ausztrál kormány máris jelezte, hogy ezentúl jobban figyel az alulfinanszírozott otthonokra. 

A koronavírus ausztráliai halálos áldozatinak 75 százaléka idős otthonban lakott. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.