Riadalmat okoz, hogy még mindig nem kezdett befagyni a Laptyev-tenger

klímakatasztrófa
2020 október 22., 17:48

Október végén se kezdődött még el a jégképződés a Laptyev-tengeren, ahol először szökött megindulni ez az északi sarkkörön a nyári olvadás után. Ez komoly riadalmat okoz a klímakutatók körében, ugyanis ez összességében is negatívan hathat a jégképződésre.

A jégképződés csúszását az idei fura nyár okozta. Szibériában sosem látott hőhullám tombolt, ami miatt a tenger hőmérséklete öt fokkal haladja meg az átlagot. Ezt a hőtöbbletet nagyon lassan tudja átadni a víz a légkörnek.

Emiatt a nyári hőhullám miatt amúgy eleve rekordszinten alacsony volt a sarki jégtakaró mérete. Hogy a jégképződés még mindig nem indult meg, az a Colorado State University kutatója, Zachary Labe szerint példátlan. Ugyanakkor azt is mondta, hogy mindez egybevág az elmúlt időszak klimatikus folyamataival, és egyre jobban növeli az esélyét, hogy az évszázad közepére nyaranta már teljesen jégmentessé váljon a sarkkör.

Pláne, hogy a folyamatokat csak részben okozta a szokatlan nyári hőség. A klímaváltozás miatt egyre inkább betörnek ebbe a régióba a meleg atlanti áramlatok. (Via The Guardian)