Rovó rektor intézkedései miatt egy amerikás magyar orvosprofesszor felmondta az együttműködését a Szegedi Tudományegyetemmel

politika
2020 október 22., 12:27
Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.
photo_camera Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Felmondta együttműködését a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) Mirnics Károly, a Nebraska Egyetem professzora. Mirnics hosszú levélben részletesen indokolta, hogy miért tette ezt. Mielőtt az okokra rátérnénk, érdemes azt is megnézni, miben állt Mirnics együttműködése. A Nebraskai Egyetem Orvosi Központja pszichiátriai, biokémiai és molekuláris biológiai, farmakológiai és kísérleti idegtudományi professzora egyrészt egy évtizede vendégoktatóként és tudományos tanácsadóként dolgozott Szegeden, másrészt rendszeresen fogadott fiatal magyar kutatókat nebraskai laboratóriumában is.

link Forrás

Ennek az együttműködésnek vet most véget, saját indoklása szerint az SZTE rektora, Rovó László cselekedetei miatt. Rovó még a járvány első hullámában, síszabadsága alatt fertőződött meg koronavírussal, ennek ellenére nem vonult karanténba, hanem betegei és kollégái egészségét veszélyeztetve még műtött is. Amikor pedig egyik beosztottja, Horváth Szatmár etikai eljárást kezdeményezett ellene, egyszerúen kirúgta beosztottját.

Illetve, ahogy írja, nem feltétlenül a konkrét történések miatt, hanem elvi alapon mondott fel. "Távolítsuk el a neveket, és gondoljuk át a tényeket. 1) Egy nagyhatalmú tudományos vezető saját örömére megszegi az állam által hozott szabályokat, hazudik, megfertőződik COVID-19-el, és veszélyezteti a betegeket azáltal, hogy műtéteket végez rajtuk, miközben vélhetőleg COVID-19-tel fertőzött; 2) az etikai bizottság elnökét, akinek ki kell vizsgálnia az állítólagos vétséget, hirtelen elbocsátja a szabályokat állítólagosan megszegő nagyhatalmú vezető" - írja levelében, aminek a fordítását Horváth Szabolcs tette közzé a Facebookon.

link Forrás

Mirnics, mint írja, azért mond le, mert egyrészt a szabályokat mindenkinek be kéne tartania, másrészt következményeinek kéne legyenek annak, ha egy vezető a szabályok megszegése után hazudik, harmadrészt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy vezetőnek, mint esetünkben Rovónak abszolút hatalma van, és szimplán kirúghatja, aki az ő hibáit vizsgálná.

Mirnics levelében az általános magyarországi állapotokkal is szembesülni kényszerült. "[H]ol van a felháborodás? Van-e egyáltalán, csak már a hatalomtól való félelem megakadályozza, hogy a kritika hangosan szót emeljen, esetleg ez már senkit sem érdekel? Az események összessége borzongató üzenetet küld: ha valaki igazat mond a hatalomnak, akkor munka nélkül marad" - írja, levelét azzal zárva, hogy:

"[í]gy hal meg a demokrácia és az akadémiai szabadság, és ahelyüket egy totalitárius rendszer váltja fel, ahol a hatalom embereitől való félelem az egyetlen szabály. Ennek nem leszek, nem lehetek része".