Szíriai, oroszul beszélő dzsihadistával állt kapcsolatban a párizsi tanárt lefejező csecsen

Terrorizmus
2020 október 22., 16:08

Egy Szíriában tartózkodó orosz nyelvű dzsihadistával állt kapcsolatban az a csecsen iszlamista, aki a múlt héten a nyílt utcán lefejezett egy történelemtanárt Párizs közelében. A tanár korábban Mohamed-karikatúrákat mutatott egy óráján, amin a szólásszabadságról volt szó. A szíriai kapcsolatról a Le Parisien című lap értesült, és az értesülést megerősítette a párizsi terrorelhárítási ügyészségis.

A dzsihadista személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a lap úgy tudja, hogy az IP-címe alapján a északnyugat-szíriai Idlib tartományban tartózkodhatott. Ez a környék az iszlamista harcosok utolsó bástyája Szíriában.

A 47 éves Samuel Paty történelemtanárt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án Abdoullakh Anzorov, egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

Egy orosz nyelvű hangfelvételen a csecsen támadó azt mondta, hogy bosszút akart állni a tanáron, amiért "sértő módon mutatta meg a prófétát". A francia hírügynökség által idézett üzenetben az iszlamista a Koránból idézett, és azt kérte "testvéreitől: imádkozzanak érte, hogy Allah elismerje mártírként". Az Instagramon terjesztett felvételen Anzorov oroszul utalást tett az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre.

Miután a francia terrorelhárítási ügyészség indítványára az illetékes vizsgálóbíró hét ember, köztük két kiskorú ellen emelt vádat terrorista gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt csütörtökre virradóan, a nyomozás azt próbálja megállapítani, hogy mikor és hogyan radikalizálódott a 2002-ben Moszkvában született csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező orosz állampolgárságú Anzorov.

Az interneten a tanár ellen uszító és az ügyben terrorista gyilkosságban való bűnrészességgel megvádolt iszlamista prédikátor, Abdelhakim Sefrioui ügyvédje azt állítja, hogy ügyfele és az iszlamista gyilkos között nem volt semmilyen kapcsolat. Szerinte "megrendelők állnak a merénylet mögött, akik most feltehetően örülnek, hogy a nyomozás két periférikus figurára koncentrál, akik soha nem akarták ezt a szörnyűséget". Az ügyvéd szerint a "veszélyes emberek, akik kiképezték Anzorovot, biztonságos helyen vannak és másokat is ki fognak képezni".

A gyilkosság mélyen megrázta a francia közvéleményt, amely még élesen emlékezik a Mohamed prófétát képrajzokon ábrázoló Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében öt éve történt mészárlásra.

(via MTI)