A szlovén miniszterelnök angolul drukkol a Twitteren Donald Trumpnak

POLITIKA
2020 október 23., 14:41

Orbán Viktor szövetségese, Janez Janša szlovén kormányfő pénteken Twitter-oldalán támogatásról biztosította és győzelemre buzdította Donald Trump amerikai elnököt demokrata párti kihívójával, Joe Bidennel szemben - írja az MTI.

"Tiszteletben tartjuk Joseph Biden nehéz, tragikus életútját és néhány régi politikai eredményét. De ha ma megválasztanák, az egyik leggyengébb amerikai elnök lenne a történelemben, most, amikor a szabad világnak - jobban, mint valaha - erős Egyesült Államokra van szüksége" - írta angol nyelvű bejegyzésében közösségi oldalán Janez Janša, hozzátéve:

"Gyerünk, nyerd meg, Donald Trump!"

Szlovén lapok szerint konkrét személyek támogatása más országok általános vagy elnökválasztásán eddig nem nagyon volt szokás a szlovén politikában.

Az Orbán Viktorral nagyon jó viszonyt ápoló Janez Janšát országában sokszor azzal vádolják, hogy "utánozza" Trumpot, egyebek között a közösségi oldalán túlzásba vitt kommunikációja, valamint az ellenzék és a média éles bírálata miatt.

Ahogy korábban írtuk, Janša pártja az SDS Orbán Viktor egyik legszorosabb szövetségesének számít, a magyar miniszterelnök még a párt kampányrendezvényein is felszólalt. Az utóbbi években pedig Habony Árpádhoz köthető, magyar üzletemberek kezdtek komoly pénzeket kezdtek önteni a jobboldali szlovén médiába. Az egyikük Schatz Péter, a Ripost nevű kormányzati bulvárlap korábbi tulajdonosa.