Koronavírus-számok Magyarországon 02.28.
Elhunytak + 72 Σ 14 974
Kórházban + 200 Σ 5 482
Fertőzöttek + 4 469 Σ 428 599
Tesztek + 27 630 Σ 3 660 342
Oltottak + 104 081 Σ 677 682

Már 3 millióan fertőződhettek meg Spanyolországban a miniszterelnök szerint

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Spanyolországban valójában már hárommillió ember fertőződhetett meg az új típusú koronavírussal a járvány kezdete óta, ami a regisztrált esetszám háromszorosa - mondta Pedro Sánchez miniszterelnök televíziós beszédében pénteken. Spanyolország az első ország Európában, ahol a regisztrált fertőzöttek száma túllépte az egymilliót.

"A helyzet súlyos, közösen, határozottan kell cselekednünk" - fogalmazott a kormányfő, arra kérve az országban élőket, hogy legyenek együttműködők és fegyelmezettek, közlekedjenek kevesebbet, és ne járjanak annyit társaságba.

Hangsúlyozta, hogy a kormány mindenképp el akarja kerülni a tavaszihoz hasonló kijárási korlátozások bevezetését, amikor hónapokon keresztül csak akkor lehetett utcára lépni, ha munkába vagy bevásárolni ment az ember. Sanchez szerint viszont a márciusi állapottal azonban "összehasonlíthatatlan" a jelenlegi helyzet, mert  az országban nőtt a tesztelés, rendelkezésre állnak az egészségügyi védőfelszerelések, nagyobb a higiéniai tudatosság és szabályozott a maszkviselés.

Mint mondta, százezerből 348 ember fertőzött az országban, a cél, hogy ezt a számot 25-re csökkentsék. A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentése szerint 

24 óra alatt több mint nyolcezer új esetet igazoltak a PCR-tesztek, míg a regisztrált esetszám mintegy 20 ezerrel emelkedett csütörtök óta.A fertőzés eddig 34 752 emberéletet követelt, 655-en az elmúlt egy hétben vesztették életüket.

A nap folyamán az ország 17 tartományából és két észak-afrikai exklávéjából öt -  Asztúria, Baszkföld, Extremadura, La Rioja és Melilla - kezdeményezte hivatalosan a központi kormánynál, hogy területén rendeljen el szükségállapot, amely jogalapot biztosítana a szabad mozgás korlátozásához. Éjszakai kijárási tilalom bevezetésére készül Kasztília és León, Murcia, Valencia és több városában Andalúzia is.

A fővárost is magába foglaló madridi autonóm közösségben szombat délután jár le a két hete elrendelt szükségállapot, amely korlátozta a ki- és belépést kilenc városban, ahol a legrosszabbak voltak a fertőzöttségi mutatók. A régió meghatározott zónáit továbbra sem lehet szabadon elhagyni, sem megközelíteni, mivel ott az esetszámok továbbra is meghaladják százezer lakosra vetítve az 500-at. Emellett a tartomány teljes területén éjféltől reggel hat óráig tilos lesz összejöveteleket, például utcai vagy házibulikat tartani. A vendéglátóegységek viszont az eddigi 23 óra helyett éjfélig lehetnek nyitva, a korábban elrendelt 50 százalékos létszámkorlátozás mellett. (MTI)