A chileiek megszavazták a diktatúra idején bevezetett alkotmány módosítását

A chilei szavazók túlnyomó többsége a Pinochet-diktatúra idején bevezetett alkotmány megváltoztatása mellett tette le a voksát a vasárnap tartott népszavazáson.

A választási bizottság a szavazóhelyiségek 90,78 százalékában leadott voksok összesítése után közölte, hogy a résztvevők 78,24 százaléka az új alkotmány bevezetésére szavazott, és 21,76 százalékuk ellene.Chilében vasárnap tartottak népszavazást arról, hogy megváltoztassák-e az ország alaptörvényét, amelyet eredeti formájában még Augusto Pinochet diktatúrája idején vezettek be.

Demonstárció az alkotmány megváltoztatásért a népszavazás napján.Fotó: PEDRO UGARTE/AFP

A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok egy évvel ezelőtt állapodtak meg arról, egy hónapig tartó véres zavargásokat követően, hogy az emberek népszavazáson döntsenek: megváltoztassák-e a régi alkotmányt, amely sokak szerint a társadalmi igazságosság gátja az országban.Eredetileg áprilisra tervezték a referendumot, de akkor a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A tiltakozások ugyan márciusban a koronavírus-járvány miatt megszakadtak, de augusztusban újrakezdődtek. Tavaly november óta több mint 30 ember halt meg a tüntetéseken, és több ezren megsebesültek.

Fotó: PEDRO UGARTE/AFP

A vasárnapi népszavazáson a 14 millió szavazásra jogosult chileinek arra kellett felelnie, akarja-e, hogy megváltoztassák az alkotmányt, és kit bízzanak meg ezzel a feladattal: egy teljes egészében erre a célra választott alkotmányozó gyűlést vagy pedig egy felerészt választott állampolgárokból, felerészt pedig jelenlegi törvényhozókból álló alkotmányozó gyűlést. Az előbbire érkezett több szavazat.

Elemzők szerint Chilében azért lenne szükség új alkotmányra, hogy az ország végleg szakítani tudjon a Pinochet-diktatúra korszakával, amely alatt legalább háromezer embert meggyilkoltak, további ezreket pedig bebörtönöztek és megkínoztak. Az alkotmánymódosítással sokak szerint le lehetne zárni a dél-amerikai ország történelmének ezt a sötét fejezetét. A reform ellenzői, főként konzervatív oldalról viszont azzal érveltek, hogy az alkotmány átírása veszélybe sodorná azt a berendezkedést, amely évtizedeken keresztül relatív stabilitást és gyors gazdasági növekedést biztosított Chilében. (MTI, BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.