A szlovákiai tömeges tesztelés majdnem 4 százaléknyi fertőzöttet talált, de háromszor ekkora is lehet a valós szám

Egészségügy
2020 október 26., 08:48

A szlovákiai tömeges koronavírusteszt harmadik napjának végére, vasárnap délutánig 136904 emberen végezték el az antigén gyorstesztet, akik közül 5298-an bizonyultak pozitívnak, ami a megvizsgált emberek 3,87 százaléka - írja az Új Szó.

Ennek az értelmezéséhez két adat segítségnek:

  • A tömeges tesztelés megkezdése előtti napon a hivatalos adat szerint a lakosság 0,55 százaléka volt fertőzött. Ennek a most közölt érték éppen a hétszerese.
  • Igor Matovic szlovák miniszterelnök szerint a tömeges akcióban használt antigén gyorstesztek csak minden harmadik fertőzöttet képesek kiszűrni, akinek a szervezetében jelen van a vírus. „Amíg a PCR teszt három pozitív személyt szűr ki, addig az antigén teszt egyet, aki épp a fertőzés stádiumában van“ – mondta.

A szlovák kormány a múlt héten jelentette be, hogy a teljes lakosságot leteszteli koronavírusra antigén gyorsteszttel. Azért azzal, és nem a megbízhatóbb PCR-rel, mert utóbbiból nincs kapacitás több millió elvégzésére.

A nagy akció legelső lépéseként, egyfajta főpróbaként először a járvány által leginkább sújtott szlovákiai régiókban kezdték el a tömeges tesztelést ezen a hétvégén. Emiatt megeshet, hogy a lakosság fertőzöttségi aránya később a 3,87 százalékos értéknél kisebbnek fog bizonyulni.

A tesztelés tesztelése után a szlovákok a ma kezdődő hét végén kezdik az ország tömeges vizsgálatát, amit a rákövetkező hétvégén folytatnak. Aki ezeken pozitív lesz, annak 10 napig otthon kell maradnia. Azoknak is, akik nem vesznek részt a vizsgálaton. (A tesztelés menete így néz ki.)