Folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

2020 október 26., hétfő 14:55

Sajtótájékoztatót tartottak az egyetem polgárai az SZFE Vas utcai épülete előtt hétfő délután.

Az egyetem sztrájkoló dolgozói elmondták, hogy másodfokon fellebbeznek a törvényszék október 23-i határozata ellen, ami jogszerűtlennek minősíti a sztrájkot. Az ítélet indoklása az volt, hogy a szenátus jogköreinek visszaszerzése nincs összefüggésben a dolgozók gazdasági és szociális érdekeivel, mert csak a szenátus tagjainak biztosít jogokat. A sztrájkoló dolgozók szerint viszont az egyetemi polgárok elsősorban a szenátuson keresztül tudnak részt venni az egyetemi döntéshozatalban, így a szenátus hatáskörének terjedelme kulcskérdés.

Felhívták a figyelmet arra, hogy október 15-én megfogalmaztak egy további sztrájkkövetelést, ami a modellváltás teljes visszafordítását, az alapítványi forma megszüntetését követeli. Mivel ebben a kérdésben a fenntartó nem dönthet, a követelést a kormánynak címezték. Választ egyelőre nem kaptak.

Elmondták, hogy a dolgozók folyamatos fenyegetésekkel néznek szembe, amik akadályozzák az egyetemen folyó munkát. Az SZFE sztrájkoló dolgozói emiatt úgy döntöttek, folytatják a sztrájkot. Ismételten elmondták, hogy a kérdésben a kuratórium alapítói jogait gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériummal akarnak tárgyalni.

Ezután felolvasták az SZFE oktatóinak és hallgatóinak közleményét, amiben elutasítják a Magyar Rektori Konferencia 2020. október 21-i közleményében megjelent állításokat.

"Nem értettünk egyet a rektori konferencia képviselőivel, nem tárgyaltunk a háromoldalú egyeztetésről sem. Továbbra is a kormányhoz fordulunk, hogy visszaszerezzük az Alaptörvényben rögzített egyetemi autonómiánkat. Nyomatékosan felhívjuk a Magyar Rektori Konferencia figyelmét, hogy amikor a mediátor szerepét játszva hamis illúziót ébreszt egy nemlétező konszenzus lehetőségéről, akkor saját, történelmi felelősségét hárítja" - fogalmaz a közlemény.

Megköszönték a felsőoktatási szervezetek, hallgatók és oktatók támogatását, "azon ilyen irányú törekvéseket is, melyek politikai erők hatására nem juthatnak érvényre" - utaltak valószínűleg a Corvinus esetére, ahol a rektor megakadályozta, hogy az egyetem szenátusa szavazzon az SZFE melletti kiállásról.